Ciasto o trzech smakach, kokosu, karmelowych orzechów i sezamu.
SKŁADNIKI
Ciasto kruche I i II
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto kruche III
- 200 g maki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Sezam
- 150 g sezamu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 100 g margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
Orzechy
- 200 g grubo mielonych orzechów
- 100 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżki miodu
Kokos
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g kokosu
- 1 mały słoik powideł
Masa
- 3/4 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3 budynie śmietankowe
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 400 g masła 82%
- spirytus
WYKONANIE
Masa
Do jednego rondelka wlać 1 szklankę mleka, do drugiego pozostałe mleko. W pierwszym rondelku (z 1 szklanką mleka) rozpuścić budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę, za pomocą miksera, tak aby nie było grudek. Drugi rondelek z mlekiem zagotować i do gotującego się mleka dodać rozpuszczone budynie, całość gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aby nie pojawiły się grudki.
Budyń przelać na miseczkę przykryć folia aluminiową, szczelnie i pozostawić do przestygnięcia.
Sezam
Margarynę rozpuścić z miodem, cukrem, dodać sezam i zagotować, pozostawić do przestudzenia.
Orzechy
W rondelku roztopić margarynę, miód, cukier, dodać orzechy, następnie wszystko zagotować i pozostawić do przestudzenia.
Kokos
Białka ubić z cukrem i delikatnie wymieszać z kokosem. Pianę kokosową zrobić jak już będzie ciasto II na blaszce.
Ciasto kruche I, II
Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić ciasto na dwie równe połowy i wyłożyć ciastem blaszki. Na jedno ciasto wyłożyć wcześniej przygotowany sezam, rozprowadzić równomiernie po cieście i upiec. Na drugie ciasto wyłożyć powidło śliwkowe cieniutką warstwę, następnie białka ubite z kokosem i całość upiec.
Ciasto III
Z podanych składników zarobić ciasto na stolnicy, gotowe ciasto przełożyć na blaszkę. Na cieście ułożyć wcześniej przygotowane orzechy. Ciasto upiec.
Masło utrzeć na puszysta masę, dodawać stopniowo budyń i ucierać. Na koniec dodać do smaku spirytus.
Gotową masą przełożyć ciasta w kolejności od spodu: sezam, orzechy a na wierzch kokos.
Robiłam i polecam.