Szarlotka inna na pewno niż tradycyjna ale też ma swoje walory, lekka i doskonała na upalne dni. Jabłka wykorzystane do ciasta to papierówki, idealne do rozsmażania.
SKŁADNIKI
Biszkopt jasny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
- 2 kg jabłek (obrane, bez skórki i gniazd nasiennych)
- 4 galaretki cytrynowe
- cukier do smaku
Pianka
- 500 ml śmietany 30%
- 1 bita śmietana ”śnieżka”
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 wafelki kokosowe Princessa
- czekolada na posypkę
WYKONANIE
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać ciast na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. swojego piekarnika.
Jabłka
Jabłka obrać i poddusić z niewielką ilością wody do całkowitego rozpadu. Pod koniec dodać cukier do smaku. Jabłka zdjąć z ognia i do takich gorących wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić jabłka do lekkiego stężenia.
Pianka
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, dobrze rozmieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić (jeżeli będzie to śmietana 30%- ubije się na sztywno, śmietana 18% nie będzie sztywna), dodać cukier puder do smaku i dokładnie rozmieszać, dodać śnieżkę i ubijać aż śmietana zgęstnieje, następnie do śmietany dodać lekko tężejącą galaretkę, lekko całość wymieszać. do gotowej pianki dodać pokruszone lub starte na tarce wafelki Princessa, wymieszać.
Na biszkopcie ułożyć tężejące jabłka, następnie pianka i całość udekorować startą czekoladą. Całość dokładnie schłodzić.