Szarlotka z bezą

szarlotkazbeza

Przepyszna szarlotka z jabłkami o delikatnym maślanym smaku. Kruche mięciutkie ciasto i krucha słodka beza. Kapitalne połączenie.

Czas przygotowania – 50 min.

SKŁADNIKI

Ciasto kruche

  • mąka pszenna – 300 g
  • masło – 200 g
  • cukier kryształ – 150 g
  • żółtka – 4 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana – 2-4 łyżki

Jabłka

  • jabłka – 2 kg
  • woda – 1/4 szklanki wody
  • masło – 2 łyżki
  • cukier kryształ – do smaku
  • kasza manna – 1 szklanka + 2 łyżki
  • galaretka – 1 opakowanie
  • cynamon – do smaku

Beza

  • białka – 4 sztuki
  • cukier puder – 400 g
  • kwasek cytrynowy – szczypta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jabłka (najlepsze- szara reneta) obrać, pozbawić je gniazd nasiennych, można jabłka pokroić w plasterki, zetrzeć na tarce. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą i rozsmażyć. Do jabłek dodać masło i cukier kryształ do smaku, cynamon, wymieszać, następnie dodać kaszę mannę i całość zagotować.

Jabłka zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę i całość dokładnie wyrobić.

Rozwałkować ciasto i przełożyć go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posypać kaszą manną tak ok. 2 łyżki na to wyłożyć przestudzone jabłka. Całość zapiec około 10 min.

W tym czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier puder i dokładnie ubić na puszysta masę, na koniec dodać kwasek cytrynowy, aby złagodzić słodycz bezy.

Bezę wyłożyć na jabłka (łyżką, rękawem cukierniczym) i piec do momentu aż nabierze delikatnego koloru, tak ok. 20-25 min. w temp. 180 C.

szarlotkazbeza1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *