Przepyszna szarlotka z jabłkami o delikatnym maślanym smaku. Kruche mięciutkie ciasto i krucha słodka beza. Kapitalne połączenie.
Czas przygotowania – 50 min.
SKŁADNIKI
Ciasto kruche
- mąka pszenna – 300 g
- masło – 200 g
- cukier kryształ – 150 g
- żółtka – 4 sztuki
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- kwaśna śmietana – 2-4 łyżki
Jabłka
- jabłka – 2 kg
- woda – 1/4 szklanki wody
- masło – 2 łyżki
- cukier kryształ – do smaku
- kasza manna – 1 szklanka + 2 łyżki
- galaretka – 1 opakowanie
- cynamon – do smaku
Beza
- białka – 4 sztuki
- cukier puder – 400 g
- kwasek cytrynowy – szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jabłka (najlepsze- szara reneta) obrać, pozbawić je gniazd nasiennych, można jabłka pokroić w plasterki, zetrzeć na tarce. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą i rozsmażyć. Do jabłek dodać masło i cukier kryształ do smaku, cynamon, wymieszać, następnie dodać kaszę mannę i całość zagotować.
Jabłka zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę i całość dokładnie wyrobić.
Rozwałkować ciasto i przełożyć go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posypać kaszą manną tak ok. 2 łyżki na to wyłożyć przestudzone jabłka. Całość zapiec około 10 min.
W tym czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier puder i dokładnie ubić na puszysta masę, na koniec dodać kwasek cytrynowy, aby złagodzić słodycz bezy.
Bezę wyłożyć na jabłka (łyżką, rękawem cukierniczym) i piec do momentu aż nabierze delikatnego koloru, tak ok. 20-25 min. w temp. 180 C.