Bardzo prościutki smakołyk, bez pieczenia. Delikatny krem budyniowy ze świeżymi gruszkami ułożonymi na herbatnikowym spodzie, bez dodatkowego wkładu pracy.
Czas przygotowania – 45 min.
Składniki
Spód
- herbatniki – 300 g
- roztopione masło – 200 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
Krem budyniowy
- mleko – 500 ml
- cukier – 1/2 szklanki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- wanilia – 1 laska
- jajka – 2 sztuki
- budyń waniliowy – 1 opakowanie (60 g)
- mąka pszenna – 2 łyżki
- masło – 100 g
- sok z cytryny – 2 łyżki
Gruszki
- gruszki świeże – 4 sztuki
- galaretka żółta – 1 opakowanie
Sposób przygotowania
Galaretkę żółtą rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.
Spód
Masło roztopić.
Herbatniki zmielić przez maszynkę do mięsa na drobnym sitku lub zmielić w malakserze bardzo drobniutko, jak mak a nawet drobniej.
Do pokruszonych ciastek dodać roztopione masło, cukier waniliowy i dokładnie całość wymieszać.
Formę tarty dokładnie wysmarować tłuszczem i wyłożyć formę tarty masą ciasteczkową, dokładnie dociskać dno i boki.
Następnie blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez 10 minut w temp 160° C.
Spód tarty wyjąć i przestudzić.
Krem budyniowy
Zagotować 1 szklankę mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą szklankę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę, budyń, sok z cytryny, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać.
Jeżeli budyń dokładnie zgęstnieje, zdjąć go z ognia i dodać masło, delikatnie mikserem wymieszać gorący budyń z masłem. Krem odstawić do delikatnego przestudzenia.
Jeżeli krem przestygnie ale nie będzie całkiem zimy, wówczas wyłożyć go na spód tarty.
Gruszki obrać i pokroić na plasterki ok. 0,5 cm, ułożyć na kremie i za pomocą pędzelka pomalować je tak aby nie ściemniały.