Tarta budyniowa z gruszkami

Tarta budyniowa z gruszkamiBardzo prościutki smakołyk, bez pieczenia. Delikatny krem budyniowy ze świeżymi gruszkami ułożonymi na herbatnikowym spodzie, bez dodatkowego wkładu pracy.

    Czas przygotowania – 45 min.

Składniki

    Spód

  • herbatniki – 300 g
  • roztopione masło – 200 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie

    Krem budyniowy

  • mleko – 500 ml
  • cukier – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • wanilia – 1 laska
  • jajka – 2 sztuki
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie (60 g)
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • masło – 100 g
  • sok z cytryny – 2 łyżki

    Gruszki

  • gruszki świeże – 4 sztuki
  • galaretka żółta – 1 opakowanie

Sposób przygotowania

Galaretkę żółtą rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.

Spód

Masło roztopić.

Herbatniki zmielić przez  maszynkę do mięsa na drobnym sitku lub zmielić w malakserze bardzo drobniutko, jak mak a nawet drobniej.

Do pokruszonych ciastek dodać roztopione masło, cukier waniliowy i dokładnie całość wymieszać.

Formę tarty dokładnie wysmarować tłuszczem i wyłożyć formę tarty masą ciasteczkową, dokładnie dociskać dno i boki.

Następnie blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez 10 minut w temp 160° C.

Spód tarty wyjąć i przestudzić.

Krem budyniowy

Zagotować 1 szklankę  mleka. Do wysokiego naczynia wlać drugą szklankę mleka, dodać cukier, jajka, cukier waniliowy, mąkę, budyń, sok z cytryny, wszystko razem dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem lub blenderem aby powstała jednolita masa. Następnie tak otrzymany budyń wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszać, ponieważ lubi się przypalać.

Jeżeli budyń dokładnie zgęstnieje, zdjąć go z ognia i dodać masło, delikatnie mikserem wymieszać gorący budyń z masłem. Krem odstawić do delikatnego przestudzenia.

Jeżeli krem przestygnie ale nie będzie całkiem zimy, wówczas wyłożyć go na spód tarty.

Gruszki obrać i pokroić na plasterki ok. 0,5 cm, ułożyć na kremie i za pomocą pędzelka pomalować je tak aby nie ściemniały.

Tarta budyniowa z gruszkami konferencjami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *