Ciasto z kakaem, orzechami i biszkoptowe przełożone galaretką z owocami i pianką śmietankową – bita śmietaną. Doskonałe na każda okazję.
Czas przygotowania – 2 godz.
SKŁADNIKI
Ciasto
- margaryna – 300 g
- cukier puder – 300 g
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 380 g
- jajka – 9 sztuk
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- amoniak – 1,5 łyżeczki
- orzechy mielone – 3/4 szklanki
- kakao – 1,5 łyżki
Galaretka
- galaretka wiśniowa – 2 opakowania
- wiśnie w syropie – 1 słoik duży (1 litr)
- żelatyna – 2 łyżeczki
Bita śmietana
- śmietana 18% – 600 ml
- galaretka cytrynowa – 2 opakowania
- cukier puder – 3/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Margarynę dokładnie utrze na puch, dodać cukier puder, dalej ucierać na puszystą masę, dodać żółtka dalej ucierać, następnie mąkę z proszkiem i amoniakiem i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę.
Na koniec ubić białka na sztywno i dodać do masy, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy równe części.
I- nic nie dodawać, białe ciasto
II – dodać orzechy
III- dodać kakao
Wszystkie ciasta wymieszać, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec osobno.
Wiśnie odsączyć, odmierzyć ilość soku, dopełnić wodą (tak aby było około 4 szklanki soku z wodą), całość płynu zagotować wraz z wiśniami ok. 2-3 min. Zdjąć z ognia wsypać galaretki, żelatynę i dokładnie rozmieszać, odstawić do stężenia.
Jeżeli galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na orzechowy blat ciasta i przyłożyć ciastem kakaowym, odstawić do zastygnięcia.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem (nie ubije się na sztywno), dodać zimną, płynna galaretkę, wszystko dokładnie ubić i odstawić do stężenia, jeżeli bita śmietana będzie tężeć wyłożyć ją na blat kakaowy i przykryć białym blatem.
Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch udekorować polewą.