Moja teściowa bardzo często przygotowuje wafla z nadzieniem karmelowym własnej roboty. Jest to przysmak wszystkich a szczególnie dzieciakom chyba przez to, że jest słodziarny ale raz można sobie pozwolić na małe słodkie grzeszki.
Aby przygotować karmel do wafla, trzeba się trzymać zasady – ile mleka tyle cukru i tyle. Przepis gotowy.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- cukier biały – 1 litr (1 kg)
- mleko – 1 litr
Sposób przygotowania
Do wysokiego garnka, rondla, najlepiej z podwójnym, grubym dnem wlać mleko, dodać cukier i gotować na małym ogniu.
Karmel trzeba często mieszać bo lubi się przypalać.
Na początku jeżeli się zagotuje to lubi wykipieć i trzeba robić karmel od nowa bo braknie do przełożenia jednego wafla.
Karmel gotować do momentu aż będzie gęsty, nabierze ładnego złotego koloru.
Gotowy karmel przestudzić i przełożyć wafla.