Zawsze wydawało mi się, że wuzetka należy do ciast trudnych w przygotowaniu, ponieważ trzeba wykonać odpowiedni krem. Postanowiłam się przekonać. Wypróbowałam przepis ze starego zeszytu z przepisami i co się okazało? Śmiem twierdzić, że wuzetka to ciasto bardzo delikatne, nie słodkie, eleganckie a co najważniejsze łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
Ciasto
- jajka – 9 sztuk
- mąka pszenna – 1szklanka
- cukier kryształ – 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- kakao – 0,5 szklanki
Krem
- śmietana kremówka – 1 litr
- cukier puder – 0,5 szklanki
- sok z cytryny – kilka kropli, do smaku
- żelatyna – 5 łyżeczek
Polewa
- margaryna – 1,2 kostki
- cukier puder – 5 łyżek
- kakao – 3 łyżki
- woda – 2 łyżki
- żelatyna – 1 łyżka
- kwaśna śmietana – 5 łyżek
Dodatkowo
- bezy do dekoracji (białe lub kolorowe)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ciągle ubijać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Intensywność koloru zależy od kakao. Ja dałam kakao Decomoreno więc wyszło około 0,5 szklanki czyli 4,5-5 łyżek kakao.
Ciasto podzielić na dwie równe części upiec dwa równe blaty lub upiec jeden blat i przeciąć na dwie części.
Krem
Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić ją. Żelatynę można również zastąpić galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier
Polewa
W wodzie rozpuścić żelatynę. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakaem, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Polewę delikatnie wystudzić i do lekko ciepłej dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie roztrzepać. Polewę odstawić do zimna, lekko zsiadającą dekorować wierzch ciasta.