Delikatne ciastka kruche z cukrem. Dobre na każda okazję. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 700 g
- jajka całe – 3 sztuki
- margaryna – 1/2 kostki
- masło – 1/2 kostki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier puder – 1 szklanka
Dodatkowo
- białko – 1-2 sztuki
- cukier kryształ gruby
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto.
Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, delikatnie podsypując mąką.
Wykrawać ciasteczka. Białko z jajka roztrzepać i maczać jedna stronę ciastka w białku i cukrze. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.10-15 min. w temp. 180 °C. Pod koniec pieczenia pilnować aby ciastka nie były zbyt ciemne.
Ciastka po upieczeniu studzimy, można je przełożyć powidłem lub marmoladą.