Ciasteczka kruche z cukrem

ciasteczkakrucheDelikatne ciastka kruche z cukrem. Dobre na każda okazję. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 700 g
  • jajka całe – 3 sztuki
  • margaryna – 1/2 kostki
  • masło – 1/2 kostki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 1 szklanka

Dodatkowo

  • białko – 1-2 sztuki
  • cukier kryształ gruby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto.

Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, delikatnie podsypując mąką.

Wykrawać ciasteczka. Białko z jajka roztrzepać i maczać jedna stronę ciastka w białku i cukrze. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok.10-15 min. w temp. 180 °C. Pod koniec pieczenia pilnować aby ciastka nie były zbyt ciemne.

Ciastka po upieczeniu studzimy, można je przełożyć powidłem lub marmoladą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *