Mocno czekoladowe z wyczuwalną nutą wiśni. Delikatne, pachnące, wilgotne dzięki obecności wiśni. Doskonałe połączenie smakowe.
SKŁADNIKI
- wiśnie świeże, mrożone, z syropu – 1 szklanka
- mąka pszenna – 2 szklanki
- kakao – 1/4 szklanki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- czekolada mleczna – 50 g
- czekolada gorzka – 50 g
- masło – 125 g
- śmietana18% – 3/4 szklanki
- jajka świeże – 2 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wiśnie z syropu odcedzić na durszlak, tak aby obciekły z nadmiaru soku. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Masło roztopić i przestudzić.
Do jednego naczynia, miski nałożyć wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
Do drugiego naczynia, miski dodać wszystkie mokre składniki masło, jajka, śmietanę, dokładnie je wymieszać aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Mokre składniki wlać do suchych i wszystko dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie gęste), dodać wiśnie i jeszcze raz wszystko połączyć.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180-200ºC.