Przepis pochodzi od mojej babci, tylko zawsze pamiętam babcia smarowała te rogaliki przed pieczeniem jajkiem i były bardzo błyszczące po upieczeniu. W smaku pyszne, w skład wchodzi smalec, który zapobiega szybkiemu wysychaniu ciasta drożdżowego dlatego dłużej są świeże nadziane są dodatkowo lubionym powidłem lub marmoladą, czekoladą.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 1 kg
- smalec – 1/2 kg
- drożdże świeże – 100 g
- cukier – 2-3 łyżki
- kwaśna śmietana – 1/2 litra
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- jajka – 4 sztuki
Dodatkowo
- jajko lub cukier puder
- marmolada twarda lub powidło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Do wyższego kubka dać drożdże, cukier i śmietanę, lekko całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (rozczyn powinie podwoić swoja objętość).
Kiedy rozczyn będzie gotowy wówczas pozostałe składniki przełożyć na stolnicę, mąkę, smalec, jajka, cukier waniliowy, uformować kopczyk z wgłębieniem, dodać rozczyn i zarobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować (ok. 0,5 cm) na kształt koła, następnie radełkiem ciasto podzielić na mniejsze cześć, trójkąty, na brzegach ułożyć marmoladę, powidło i zwijać w stronę węższego rogu.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem lub po pieczeniu posypać cukrem pudrem.
Piec na złoty kolor.