Rogaliki

rogaliki5

Przepis pochodzi od mojej babci, tylko zawsze pamiętam babcia smarowała te rogaliki przed pieczeniem jajkiem i były bardzo błyszczące po upieczeniu. W smaku pyszne, w skład wchodzi smalec, który zapobiega szybkiemu wysychaniu ciasta drożdżowego dlatego dłużej są świeże nadziane są dodatkowo lubionym powidłem lub marmoladą, czekoladą.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 1 kg
  • smalec – 1/2 kg
  • drożdże świeże – 100 g
  • cukier – 2-3 łyżki
  • kwaśna śmietana – 1/2 litra
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • jajka – 4 sztuki

Dodatkowo

  • jajko lub cukier puder
  • marmolada twarda lub powidło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Składniki powinny być w temp. pokojowej.

Do wyższego kubka dać drożdże, cukier i śmietanę, lekko całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (rozczyn powinie podwoić swoja objętość).

Kiedy rozczyn będzie gotowy wówczas pozostałe składniki przełożyć na stolnicę, mąkę, smalec, jajka, cukier waniliowy, uformować kopczyk z wgłębieniem, dodać rozczyn i zarobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, rozwałkować (ok. 0,5 cm) na kształt koła, następnie radełkiem ciasto podzielić na mniejsze cześć, trójkąty, na brzegach ułożyć marmoladę, powidło i zwijać w stronę węższego rogu.

Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem lub po pieczeniu posypać cukrem pudrem.

Piec na złoty kolor.

rogaliki6

Rogaliki Rogaliki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *