Nie przepadałam za cielęciną, zawsze jej unikałam ze względu na małe cielątko, którego było mi szkoda Jednak do czasu jak zaczęłam przyrządzać dzieciakom cielęcinę, jest to pyszne mięsko, kruche, delikatne i aromatyczne, bardzo szybkie do przygotowania.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- cielęcina – 1/2 kg
- cebula – pół cebuli małej
- czosnek – 1 ząbek
- natka pietruszki – kilka gałązek
- bułka pszenna (czerstwa kajzerka) – 1 sztuka
- jajko – 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- mleko do namoczenia bułki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bułkę namoczyć w mleku, obrać czosnek, cebulę.
Cielęcinę zmielić przez maszynkę wraz z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką.
Do mięsa zmielonego dodać sól, pieprz, posiekana drobno natkę pietruszki, dodać jajko i wszystko razem wymieszać.
Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.
Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.