Cielęce kotlety mielone

Cielęce kotlety mielone

Nie przepadałam za cielęciną, zawsze jej unikałam ze względu na małe cielątko, którego było mi szkoda Jednak do czasu jak zaczęłam przyrządzać dzieciakom cielęcinę, jest to pyszne mięsko, kruche, delikatne i aromatyczne, bardzo szybkie do przygotowania.

    Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • cielęcina – 1/2 kg
  • cebula – pół cebuli małej
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – kilka gałązek
  • bułka pszenna (czerstwa kajzerka) – 1 sztuka
  • jajko – 1 sztuka
  • sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  •  mleko do namoczenia bułki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bułkę namoczyć w mleku, obrać czosnek, cebulę.

Cielęcinę zmielić przez maszynkę wraz z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką.

Do mięsa zmielonego dodać sól, pieprz, posiekana drobno natkę pietruszki, dodać jajko i wszystko razem wymieszać.

Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.

Cielęce kotlety mielone

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *