Szybkie danie można powiedzieć danie barowe, restauracyjne do przygotowania w warunkach domowych.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- filet z kurczaka – 1/2 kg
- przyprawa gyros – 20 g
- masło – 4 łyżki
- oliwa z oliwek – 4-6 łyżki
Dodatki
- dowolna ulubiona sałatka
- np. frytki
- sosy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić na drobniejsze kawałki. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnie dodać oliwę z oliwek (lub olej roślinny), następnie dodać mięso i całość mieszać aż zacznie się ścinać białko. Mięso podlać 1/4 szklanki wody i dusić aż będzie miękkie, woda szybko odparuje.
Następnie dodać przyprawę gyros, masło i całość wymieszać. Dusić do momentu aż będzie miękkie.
Czas duszenia uzależniony jest od wielkości kawałków mięsa.
Podawać z sałatką (u mnie grecka), frytkami i sosami (czosnkowym, majonezowym i pikantnym).