Domowy gyros

gyros frytki, sałatka, kurczak

Szybkie danie można powiedzieć danie barowe, restauracyjne do przygotowania w warunkach domowych.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • filet z kurczaka – 1/2 kg
  • przyprawa gyros – 20 g
  • masło – 4 łyżki
  • oliwa z oliwek – 4-6 łyżki

Dodatki

  • dowolna ulubiona sałatka
  • np. frytki
  • sosy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić na drobniejsze kawałki. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnie dodać oliwę z oliwek (lub olej roślinny), następnie dodać mięso i całość mieszać aż zacznie się ścinać białko. Mięso podlać 1/4 szklanki wody i dusić aż będzie miękkie, woda szybko odparuje.

Następnie dodać przyprawę gyros, masło i całość wymieszać. Dusić do momentu aż będzie miękkie.

Czas duszenia uzależniony jest od wielkości kawałków mięsa.

Podawać z sałatką (u mnie grecka), frytkami i sosami (czosnkowym, majonezowym i pikantnym).

domowy gyros z sosami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *