Bardzo dobra ryba w sosie śmietanowo-chrzanowym. Do przyrządzenia takiej ryby można użyć dowolny gatunek ryby, swój ulubiony, chrzanu najlepiej dodać do swojego smaku w zależności czy lubimy ostre czy łagodniejsze potrawy.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- filet z dorsza – 200 g
- śmietana 18% – 3 łyżki
- chrzan tarty – 3-4 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku –
- szczypiorek do dekoracji –
- olej roślinny – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryba może być świeża lub mrożona (trzeba wcześniej rozmrozić).
Płat podzielić na mniejsze części, oprószyć solą i pieprzem do smaku, można dodać pierz cytrynowy.
Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i na rozgrzany tłuszcz położyć rybę. Smażyć z obu stron po kilka minut.
Do ryby dodać sos: zmieszaną śmietanę z chrzanem, całość dusić do momentu aż sos zgęstnieje kilka minut).