Dorsz w sosie śmietanowo-chrzanowym

Dorsz w sosie śmietanowo-chrzanowym

Bardzo dobra ryba w sosie śmietanowo-chrzanowym. Do przyrządzenia takiej ryby można użyć dowolny gatunek ryby, swój ulubiony, chrzanu najlepiej dodać do swojego smaku w zależności czy lubimy ostre czy łagodniejsze potrawy.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • filet z dorsza – 200 g
  • śmietana 18% – 3 łyżki
  • chrzan tarty – 3-4 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku –
  • szczypiorek do dekoracji –
  • olej roślinny – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ryba może być świeża lub mrożona (trzeba wcześniej rozmrozić).

Płat podzielić na mniejsze części, oprószyć solą i pieprzem do smaku, można dodać pierz cytrynowy.

Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i na rozgrzany tłuszcz położyć rybę. Smażyć z obu stron po kilka minut.

Do ryby dodać sos: zmieszaną śmietanę z chrzanem, całość dusić do momentu aż sos zgęstnieje kilka minut).

Dorsz w sosie śmietanowo-chrzanowym

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *