Pierwszy raz miałam do czynienia z gęsiną, chociaż w dzieciństwie podobno ją kosztowałam, ale nie pamiętam. Myślałam, że w smaku będzie podobna do kaczki ale tu się rozczarowałam, w smaku bardzo dobre mięsko, a do tego bardzo zdrowe choć obecnie zapomniane. Postanowiłam przygotować kaczkę w bardzo prosty sposób, i efekt końcowy ku zaskoczeniu był niezły.
Czas przygotowania – 90 min.
Składniki
- udka gęsie – 2 sztuki
- sól, pieprz czarny – do smaku
- majeranek – do smaku
- olej do smażenia –
- bulion drobiowy/woda –
- jabłka – 4 sztuki
- cukier brązowy – 2-3 łyżki
- cynamon, gałka muszkatołowa do smaku –
- masło – 2 łyżki
Sposób przygotowania
Gęsie udka dokładnie wypłukać, osuszyć
Następnie oprószyć dokładnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Odstawić udka na 15-30 min. do lodówki.
Po tym czasie udka ułożyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu i zrumienić je z każdej strony na złoty kolor.
Złote udka przełożyć do rondla i podlać bulionem, dusić do momentu aż mięso będzie miękkie.
W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki.
Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, oprószyć je cynamonem i gałką do smaku, dodać cukier.
Całość mieszać do momentu rozpuszczenia cukru i powstania karmelu.