Gęsie udka z karmelizowanymi jabłkami

Gęś z jabłkami

Pierwszy raz miałam do czynienia z gęsiną, chociaż w dzieciństwie podobno ją kosztowałam, ale nie pamiętam. Myślałam, że w smaku będzie podobna do kaczki ale tu się rozczarowałam, w smaku bardzo dobre mięsko, a do tego bardzo zdrowe choć obecnie zapomniane. Postanowiłam przygotować kaczkę w bardzo prosty sposób, i efekt końcowy ku zaskoczeniu był niezły.

Czas przygotowania – 90 min.

Składniki

  • udka gęsie – 2 sztuki
  • sól, pieprz czarny – do smaku
  • majeranek – do smaku
  • olej do smażenia –
  • bulion drobiowy/woda –
  • jabłka – 4 sztuki
  • cukier brązowy – 2-3 łyżki
  • cynamon, gałka muszkatołowa do smaku –
  • masło – 2 łyżki

Sposób przygotowania

Gęsie udka dokładnie wypłukać, osuszyć
Następnie oprószyć dokładnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Odstawić udka na 15-30 min. do lodówki.
Po tym czasie udka ułożyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu i zrumienić je z każdej strony na złoty kolor.
Złote udka przełożyć do rondla i podlać bulionem, dusić do momentu aż mięso będzie miękkie.
W między czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki.
Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, oprószyć je cynamonem i gałką do smaku, dodać cukier.
Całość mieszać do momentu rozpuszczenia cukru i powstania karmelu.

Gęsie udka z karmelizowanymi jabłkami

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *