Trochę odbiega to od tradycyjnych gołąbków, ponieważ za farsz posłużyły tarte ziemniaki. Gotowe gołąbki najlepiej smakują ze smażoną na maśle cebulką. Dodatkowo jest to bardzo tani posiłek ale bardzo smaczny.
Czas przygotowania – 100 min.
Składniki
- kapusta biała lub kapusta włoska – 1 mała główka
- ziemniaki – 1 kg
- jajka – 2 sztuki
- mąka pszenna – 5 łyżek
- cebula – 1 mała +2 duże
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa uniwersalna
- masło
Sposób przygotowania
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąba i podgotować główkę (sparzyć) w osolonej wodzie tak jak na gołąbki.
Liście przestudzić.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem (można zetrzeć w maszynce do mięsa).
Do ziemniaków dodać mąkę, jajka i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z liści odciąć twardą część, nałożyć farsz ziemniaczany i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w dużym rondlu podlać wodą lub bulionem, posypać przyprawą uniwersalną i dusić pod przykryciem, aż liście kapusty będą miękkie.
Pozostałą cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Gotowe gołąbki polać masłem z cebulką.