Coś w stylu kuchni węgierskiej, gulasz z wieprzowiną i dodatkami, idealny do makaronu, ryżu. Można do przygotowania takiego gulaszu dodać inny gatunek mięsa (kurczaka, cielęcinę, wołowinę) lub inne ulubione dodatki.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
- wieprzowina (szynka) – 1 kg
- papryka czerwona – 1 sztuka
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 1-2 ząbki
- kminek mielony – 1/3 łyżeczki
- sól, pieprz – do smaku
- liść laurowy – kilka listków
- ziele angielskie – kilka ziarenek
- papryka słodka/ostra – do smaku
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
Dodatkowo
- mąka pszenna – 2 łyżki
- olej do smażenia
- bulion (wieprzowy,drobiowy, warzywny)
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie opłukać i pokroić w grubszą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, następnie dodać mięso i całość podsmażyć.
Następnie do mięsa wlać bulion dwa razy tyle co mięsa, (jeżeli go nie posiadamy dodajemy wodę). Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, kminek, czosnek, sól i pieprz i przecier pomidorowy.
Całość dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Jeżeli płyn zbyt szybko się wygotuję, należy go uzupełnić wodą lub bulionem. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Kiedy mięso jest gotowe podsmażamy na suchej patelni mąkę na złoty kolor, studzimy ją i po chwili dodajemy wodę (ok. 3/4 szklanki) trzeba dokładnie wymieszać powstałą zasmażkę, przecedzić ją przez sitko i dodać do gulaszu. Całość zagotować aby nie było czuć smaku surowej mąki.
Podawać z ryżem lub makaronem.