Gulasz wieprzowy

Gulasz z wieprzowiny

Coś w stylu kuchni węgierskiej, gulasz z wieprzowiną i dodatkami, idealny do makaronu, ryżu. Można do przygotowania takiego gulaszu dodać inny gatunek mięsa (kurczaka, cielęcinę, wołowinę) lub inne ulubione dodatki.

Czas przygotowania – 120 min.

Składniki

  • wieprzowina (szynka) – 1 kg
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • kminek mielony – 1/3 łyżeczki
  • sól, pieprz – do smaku
  • liść laurowy – kilka listków
  • ziele angielskie – kilka ziarenek
  • papryka słodka/ostra – do smaku
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki

Dodatkowo

  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • bulion (wieprzowy,drobiowy, warzywny)

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie opłukać i pokroić w grubszą kostkę.

Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, następnie dodać mięso i całość podsmażyć.

Następnie do mięsa wlać bulion dwa razy tyle co mięsa, (jeżeli go nie posiadamy dodajemy wodę). Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, kminek, czosnek, sól i pieprz i przecier pomidorowy.

Całość dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Jeżeli płyn zbyt szybko się wygotuję, należy go uzupełnić wodą lub bulionem. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.

Kiedy mięso jest gotowe podsmażamy na suchej patelni mąkę na złoty kolor, studzimy ją i po chwili dodajemy wodę (ok. 3/4 szklanki) trzeba dokładnie wymieszać powstałą zasmażkę, przecedzić ją przez sitko i dodać do gulaszu. Całość zagotować aby nie było czuć smaku surowej mąki.

Podawać z ryżem lub makaronem.

Gulasz z wieprzowiny

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *