Klops, pieczeń rzymska pojęć wiele a w rzeczywistości mięso mielone z przyprawami i nadzieniem. Nie wymaga wiele wysiłku ale po upieczeniu jest smaczne a na pewno smaczniejsze niż same kotlety mielone.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- filet z indyka – 1-1,5 kg
- musztarda – 1 łyżka
- bułka pszenna (czerstwa) – 1 sztuka
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 1-2 ząbki
- ser żółty – 100-150 g
- pieczarki – 200 g
- ogórek konserwowy – 4-5 sztuk
- sól, pieprz – do smaku
- bułka tarta – 2-3 łyżki
- jajka – 2 sztuki
- papryka słodka – 1 łyżeczka
- jarzynka, kucharek, vegeta – 1 łyżeczka
- musztarda – 1 łyżka
Dodatkowo
- olej roślinny, oliwa z oliwek
- woda/mleko
- masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, jak namoknie odcisnąć ją.
Pieczarki dokładnie umyć i oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiany kolor na maśle i łyżce oleju. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki, szczyptę soli i całość dusić do momentu, aż cała woda, którą pieczarki puszczą wyparuje. Pieczarki wystudzić.
Cebulę, czosnek obrać.
Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa wraz z odciśniętą bułką, cebulą i czosnkiem (czosnku można dodać więcej jak, ktoś go bardzo lubi).
Do mięsa dodać jajka, musztardę, pieprz i sól do smaku (ja daje po 1 małej płaskiej łyżeczce).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.
Na stolnicę lub większą deskę rozsypać bułkę tartą, wyłożyć na nią mięso i delikatnie rozpłaszczyć na długość blaszki w której będzie się klops piekł. Na środku ułożyć pieczarki, tak po łyżce wzdłuż, na to pokrojony w paski ser i małe ogórki. Mięso starać się w całości zwinąć na kształt rolady tak aby nadzienie pozostało na środku. Gotowego klopsa przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, polać mięso kilkoma łyżkami oleju lub oliwy i posypać kucharkiem i papryką.
Klopsa piec z funkcją termoobiegu ok. 1-1,5 godz. w temp. 150 stopni (należy brać pod uwagę, ze każdy z nas ma inny piekarnik i rożne temperatury pieczenia, należy to uwzględnić).