Klops z serem żółtym, ogórkiem i pieczarkami

 Klops z serem żółtym, ogórkiem i pieczarkami

Klops, pieczeń rzymska pojęć wiele a w rzeczywistości mięso mielone z przyprawami i nadzieniem. Nie wymaga wiele wysiłku ale po upieczeniu jest smaczne a na pewno smaczniejsze niż same kotlety mielone.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • filet z indyka – 1-1,5 kg
  • musztarda – 1 łyżka
  • bułka pszenna (czerstwa) – 1 sztuka
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • ser żółty – 100-150 g
  • pieczarki – 200 g
  • ogórek konserwowy – 4-5 sztuk
  • sól, pieprz – do smaku
  • bułka tarta – 2-3 łyżki
  • jajka – 2 sztuki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • jarzynka, kucharek, vegeta – 1 łyżeczka
  • musztarda – 1 łyżka

Dodatkowo

  • olej roślinny, oliwa z oliwek
  • woda/mleko
  • masło

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, jak namoknie odcisnąć ją.

Pieczarki dokładnie umyć i oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiany kolor na maśle i łyżce oleju. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki, szczyptę soli i całość dusić do momentu, aż cała woda, którą pieczarki puszczą wyparuje. Pieczarki wystudzić.

Cebulę, czosnek obrać.

Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa wraz z odciśniętą bułką, cebulą i czosnkiem (czosnku można dodać więcej jak, ktoś go bardzo lubi).

Do mięsa dodać jajka, musztardę, pieprz i sól do smaku (ja daje po 1 małej płaskiej łyżeczce).

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.

Na stolnicę lub większą deskę rozsypać bułkę tartą, wyłożyć na nią mięso i delikatnie rozpłaszczyć na długość blaszki w której będzie się klops piekł. Na środku ułożyć pieczarki, tak po łyżce wzdłuż, na to pokrojony w paski ser i małe ogórki. Mięso starać się w całości zwinąć na kształt rolady tak aby nadzienie pozostało na środku. Gotowego klopsa przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, polać mięso kilkoma łyżkami oleju lub oliwy i posypać kucharkiem i papryką.

Klopsa piec z funkcją termoobiegu ok. 1-1,5 godz. w temp. 150 stopni (należy brać pod uwagę, ze każdy z nas ma inny piekarnik i rożne temperatury pieczenia, należy to uwzględnić).

Klops z serem żółtym, ogórkiem i pieczarkami przygotowanie

Klops z serem żółtym, ogórkiem i pieczarkami podano do stołu

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *