Często przyrządzam w ten sposób kotlety z sosem pieczarkowym, bardzo mi smakują w takiej postaci. Urozmaicenie dla pospolitych kotletów mielonych.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
Kotlety
- udziec z indyka – 1/2 kg
- cebula – 1 mała
- czosnek – 1 ząbek
- bułka pszenna – 1 sztuka
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki
Sos pieczarkowy
- pieczarki – 1/2 kg
- cebula – 1 sztuka
- sól, pieprz – do smaku
- mąka pszenna – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
Dodatkowo
- tłuszcz do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do przygotowania kotletów można wybrać dowolny, ulubiony rodzaj mięsa.
Ja wybrałam drób- indyka.
Bułkę (może być czerstwa) namoczyć w mleku lub wodzie.
Mięso zmielić przez maszynkę wraz z cebulą i czosnkiem, następnie odcisnąć bułkę i również zmielić z mięsem. Na koniec dodać sól, pieprz do smaku oraz posiekaną drobno natkę pietruszki.
Mięso dokładnie wymieszać i uformować kotlety dowolnej wielkości. Kotlety usmażyć na patelni z dodatkiem oleju.
Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni lub w rondelku na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je szczyptą soli i dusić do momentu, aż wodę którą wypuszczą odparuje. Do pieczarek dolać około 1 szklanki wody całość zagotować doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła i chwilkę pogotować. Na koniec mąkę pszenna rozpuścić w niewielkiej ilości, całość przecedzić przez sitko aby nie było grudek i wlać delikatnie do pieczarek, pamiętać aby podczas wlewania mąki sos mieszać aby nie zrobiły się grudki. Całość pogotować 2-3 min. Można dodać natkę pietruszki lub koperku.
Kotlety można zanurzyć w sosie lub polać nim kotlety przed podaniem.