Sezon pomidorowy obfity w wiele odmian, gatunków pomidorów daje ogromne możliwości tworzenia wielu kombinacji, pomysłów oraz różnych nowych dań. Ja tym razem zatopiłam kotlety mielone z cielęciny w sosie pomidorowym ze świeżych pomidorów, z delikatną nutą tymianku i bazylii.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
Kotlety
- cielęcina – 1/2 kg
- cebula – połowa cebuli średniej
- czosnek – 1 ząbek
- bułka kajzerka (czerstwa) – 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku
- mleko lub woda
Sos pomidorowy
- pomidory (lima) – 1 kg
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
- tymianek suszony lub świeży – do smaku
- jajko – 1 sztuka
- bazylia – do smaku
- cukier – do smaku
- mąka pszenna – ok. 2 łyżki
Dodatkowo
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, obrać czosnek, cebulę.
Kotlety można zrobić z dowolnego rodzaju mięsa, które lubimy, ja robię z cielęciny bo kotlety są najlepsze, są soczyste i nie suche.
Cielęcinę zmielić przez maszynkę wraz z cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką.
Do mięsa zmielonego dodać sól, pieprz, dodać jajko i wszystko razem wymieszać.
Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią z obu stron.
Pomidory naciąć delikatnie, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, następnie tak przygotowane pomidory pokroić na mniejsze części i delikatnie rozgotować.
Powstałą papkę przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Następnie pomidory doprawić solą, pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy oraz zioła, jeżeli będzie za kwaśny można dodać ok. pół szklanki wody i cukru do smaku. Całość zagotować.
Na koniec w niewielkiej ilości wody rozpuścić mąkę, przetrzeć przez sitko i zagęścić mąką sos.
Gotowe kotleciki zanurzyć w domowym sosie pomidorowym.