Kotlety schabowe

kotlet schabowy przekrojony

Tradycyjne, staropolskie kotlety często podawane z kapustą i ziemniakami. Polski obiad, często serwowany w niedzielę wraz z rosołkiem.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • schab bez kości lub filety drobiowe – 1/2 kg
  • bułka tarta – 200 g
  • jajka – 2-3 sztuki
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna

Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia
  • woreczek foliowy, reklamówka, folia spożywcza

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Schab pokroić na kotlety lub z fileta wyciąć kotlety.

Do rozbijania kotletów dobrze jest użyć foli spożywczej lub reklamówki tak aby nic się nie brudziło i mięso ”nie fruwało w powietrzu”.

Kotleta owinąć w folię i rozbić na odpowiednią grubość.

Kotlety oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, jajko rozbić na miseczkę i roztrzepać, na drugą trzecią miskę, talerz wsypać bułkę tartą.

Kotlety panierować w mące, jajku i bułce z obu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż mięso zmięknie.

kotlety schabowe z kapustą

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *