Tradycyjne, staropolskie kotlety często podawane z kapustą i ziemniakami. Polski obiad, często serwowany w niedzielę wraz z rosołkiem.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- schab bez kości lub filety drobiowe – 1/2 kg
- bułka tarta – 200 g
- jajka – 2-3 sztuki
- sól, pieprz
- mąka pszenna
Dodatkowo
- tłuszcz do smażenia
- woreczek foliowy, reklamówka, folia spożywcza
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Schab pokroić na kotlety lub z fileta wyciąć kotlety.
Do rozbijania kotletów dobrze jest użyć foli spożywczej lub reklamówki tak aby nic się nie brudziło i mięso ”nie fruwało w powietrzu”.
Kotleta owinąć w folię i rozbić na odpowiednią grubość.
Kotlety oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, jajko rozbić na miseczkę i roztrzepać, na drugą trzecią miskę, talerz wsypać bułkę tartą.
Kotlety panierować w mące, jajku i bułce z obu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż mięso zmięknie.