Obiad dzisiaj eksperymentalny. Danie ze składników, które miałam w domu pod ręką, a na bogato dlatego, że danie wieloskładnikowe. Połączenie tych składników było chyba dobre, ponieważ zniknęło w mig.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- cebula – 1 sztuka
- pieczarki – 1/2 kg
- filet z kurczaka – 1/2 kg
- por – 1 sztuka
- papryka słodka – 2 łyżeczki
- kolorowy pieprz – 1 łyżeczkę
- sól – do smaku
- pomidory puszce, krojone – 1 puszka
- mieszanka meksykańska – 1 puszka
- makaron kokardki – 200 g
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotować w osolone wodzie według przepisu na opakowaniu.
Cebule pokroić w kosteczkę i delikatnie ją podsmażyć, następnie do cebulki dodać oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki.
Całość delikatnie posolić aby pieczarki puściły wodę.
Kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek, całość dusić aż delikatnie składniki zmiękną.
Następnie dodać pokrojonego drobno pora. Doprawić kolorowym pieprzem, papryką, dodać mieszankę meksykańską i całość zalać zmiksowanymi blenderem pomidorami z puszki, wszystko dokładnie wymieszać i dusić do momentu aż sos się zagęści a wszystkie składniki będą miękkie.
Do sosu dodać ugotowany wcześniej makaron, dokładnie całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem jeżeli jest konieczne.