Bardzo prosty przepis na przygotowanie bardzo delikatnego mięsa. Marynata przygotowana do mięsa powoduje, że mięso kruszeje i nie wymaga długiego duszenia czy pieczenia. Dodatkowo dowolnie wybrane przyprawy nadają smaku mięsu cielęcemu. Za cielęcina nigdy nie przepadam, ale teraz przygotowując mięso cielęce dla dzieci coraz bardziej odkrywam jego smak, a przede wszystkim walory zdrowotne.
Składniki
- mostek cielęcy – ok. 1 kg
- sól, pieprz ziarnisty – do smaku
- majeranek – do smaku
- liść , ziele angielskie – do smaku
- mąka – 4 łyżki
- świeży koperek
- olej do smażenia
- siatka masarska
- masło
Marynata
- woda – 2-3 litry
- sól peklowa – 1 łyżka
- ziele i liść laurowy – kilka ziarenek i listków
- bulion warzywny
- czosnek
Sposób przygotowania
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Marynatę przestudzić.
Mięso wypłukać i zanurzyć w marynacie na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień mięso przełożyć do siatki masarskiej, dokładnie związać końce tak aby nadać mięsu kształt.
Gotowe mięso ułożyć na patelni na rozgrzanym oleju, smażyć do momentu aż mięso zrumieni się z każdej strony.
Kiedy pieczeń się zrumieni, zlać nadmiar tłuszczu z patelni i pieczeń podlać bulionem warzywnym (można wodą lecz bulion warzywny jest bardziej aromatyczny).
Całość przykryć i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia do mięsa dodać czosnek, wedle uznania, kilka ziarenek pieprzu, majeranku, ziela angielskiego, kilka listków laurowych (oczywiście do smaku, nie przesadzić ponieważ mięso marynowało się w przyprawach), ostrożnie również z solą. W miarę potrzeby dolewać bulionu warzywnego. Kiedy mięso jest miękkie wówczas w 1/2 szklani wody rozmieszać mąkę, przecedzić ją przez sitko i tak przygotowaną zasmażką zagęścić sos, mięso z zasmażka dusić jeszcze około 2-3 minut aby mąka straciła smak surowizny. Na koniec dodać około 2 łyżki masła do smaku oraz świeżo pokrojony koperek.
Podawać z kaszą, puree ziemniaczanym i surówkami.
Czas przygotowania – 120 min.