Bardzo pyszne, delikatne mięsko o maślanym smaku, delikatnie doprawione. Dzięki moczeniu w zalewie stało się aromatyczne i kruche.
Czas przygotowania – 120 min.
Składniki
- mięso cielęce (mostek, udziec) – 1 kg
- masło – do smaku
- sól do smaku –
- majeranek – ok. 1 łyżeczki
- czosnek – do smaku
- koperek –
- mąka – 1 łyżka
- śmietana – 1 łyżka
Zalewa
- woda – 2-3 litry
- ziele angielskie – kilka ziarenek
- liść laurowy – kilka listków
- pieprz ziarnisty – kilka ziarenek
- sól peklowa – 2 łyżki
Dodatkowo
- siatka masarska
Sposób przygotowania
Z podanych składników ugotować zalewę, jak się zagotuję, pogotować około 10-15 min, następnie zdjąć z ognia i wystudzić.
Mięso dokładnie wypłukać, włożyć do zalewy i pozostawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Mięso wyjąć z marynaty, przełożyć do siatki i zawiązać z obu końców (ja mięso miałam w 3 kawałkach).
Na blaszce lub w rondlu ułożyć mięso, oprószyć majerankiem, dodać posiekane ząbki czosnku (wedle smaku), dodać masło i podlać delikatnie wodą lub bulionem. Piec do momentu, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewać wodą lub bulionem.
Kiedy mięso jest miękkie, zdjąć siatkę, mięso włożyć z powrotem w naczyniu i do powstałego sosu dodać wymieszaną dokładnie mąkę ze śmietaną w celu zagęszczenia sosu. Sos zagotować aby zniknął smak surowej mąki. Na koniec doprawić solą i pieprzem, można do smaku dodać jeszcze masła. Dodać posiekany koperek.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub ulubionymi dodatkami.