Kolejny rodzaj pierogów po pierogach ruskich, które są dość popularne i lubiane.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Ciasto na pierogi
- mąka pszenna – 1/2 kg
- jajka – 1 sztuka
- woda letnia – ok. 400 ml
- sól – 1 łyżeczka
- olej, oliwa z oliwek – 2 łyżki
Farsz z kapusty słodkiej
- kapusta główka – mała główka
- cebula – 1 sztuka
- sól, pieprz – do smaku
- masło – 2 łyżki +2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto na pierogi
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.
Farsz z kapusty
Z kapusty ściągnąć zniszczone zabrudzone liście wierzchnie. Kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąba i ugotować kapustę do miękkości w osolonej wodzie.
Kapustę odcedzić i wystudzić, po wystygnięciu odcisnąć ją w rekach i pokroić drobniej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na złoty kolor cebulę, dodać kapustę i całość podsmażyć. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić kapustę. Następnie zmielić ją przez maszynkę do mięsa.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki (ok.1,5 mm), na środek nałożyć farsz i dokładnie dookoła pierożka skleić aby się nie rozkleił podczas gotowania.
W większym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczka soli, pierogi wrzucać na gotującą się wodę powoli aby się nie skleiły, od razu po wrzuceniu łyżką drewnianą zamieszać po dnie garnka aby się nie sklejały.
Gotować około 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Ja ciasto rozwałkowuje cieniutko i spokojnie 3 min. gotowania wystarczy, jeżeli ciasto jest grube wówczas pogotować trzeba je dłużej.
Pierogi wyciągać durszlakiem lub łyżką cedzakową do miski z zimna wodą i natychmiast odcedzać.
W rondlu roztopić masło, wrzucić pierogi i dokładnie zamieszać.
Podawać z osmażoną cebulką lub skwarkami.