Pierogi z kapustą słodką

pierogi z kapusta

Kolejny rodzaj pierogów po pierogach ruskich, które są dość popularne i lubiane.

    Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

    Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • jajka – 1 sztuka
  • woda letnia – ok. 400 ml
  • sól – 1 łyżeczka
  • olej, oliwa z oliwek – 2 łyżki

    Farsz z kapusty słodkiej

  • kapusta główka – mała główka
  • cebula – 1 sztuka
  • sól, pieprz – do smaku
  • masło – 2 łyżki +2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto na pierogi

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.

Farsz z kapusty

Z kapusty ściągnąć zniszczone zabrudzone liście wierzchnie.  Kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąba i ugotować kapustę do miękkości w osolonej wodzie.

Kapustę odcedzić i wystudzić, po wystygnięciu odcisnąć ją w rekach i pokroić drobniej.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na złoty kolor cebulę, dodać kapustę i całość podsmażyć. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić kapustę. Następnie  zmielić ją przez maszynkę do mięsa.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki (ok.1,5 mm), na środek nałożyć farsz i dokładnie dookoła pierożka skleić aby się nie rozkleił podczas gotowania.

W większym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczka soli, pierogi wrzucać na gotującą się wodę powoli aby się nie skleiły, od razu po wrzuceniu łyżką drewnianą zamieszać po dnie garnka aby się nie sklejały.

Gotować około 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Ja ciasto rozwałkowuje cieniutko i spokojnie 3 min. gotowania wystarczy, jeżeli ciasto jest grube wówczas pogotować trzeba je dłużej.

Pierogi wyciągać durszlakiem lub łyżką cedzakową do miski z zimna wodą i natychmiast odcedzać.

W rondlu roztopić masło, wrzucić pierogi i dokładnie zamieszać.

Podawać z osmażoną cebulką lub skwarkami.

pierogi z kapusta słodką

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *