Przepisów na pierogi ruskie jest wiele, ja proponuje jak poniżej. Przepis prosty, dający smaczny efekt końcowy.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
Ciasto na pierogi
- mąka pszenna – 1/2 kg
- jajka – 1 sztuka
- sól – 1 łyżeczka
- letnia woda – ok. 400 ml
- olej, oliwa z oliwek – 3 łyżki
Farsz na ruskie
- ser biały
- ziemniaki
- sól, pieprz – do smaku
- cebula – 1 sztuka
- masło – 2 łyżki + 2 łyżki do roztopienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (2 łyżki aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.
Farsz
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Mogą być również ziemniaki z poprzedniego dnia.
Cebule podsmażyć na 1 łyżce oliwy i maśle (oliwę dajemy ponieważ samo masło szybko się przypala) na zloty kolor, odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa z serem i podsmażoną cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku na koniec.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki (ok.1,5 mm), na środek nałożyć farsz i dokładnie dookoła pierożka skleić aby się nie rozkleił podczas gotowania.
W większym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczka soli, pierogi wrzucać na gotującą się wodę powoli aby się nie skleiły, od razu po wrzuceniu łyżką drewnianą zamieszać po dnie garnka aby się nie sklejały.
Gotować około 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Ja ciasto rozwałkowuje cieniutko i spokojnie 3 min. gotowania wystarczy, jeżeli ciasto jest grube wówczas pogotować trzeba je dłużej.
Pierogi wyciągać durszlakiem lub łyżką cedzakową do miski z zimna wodą i natychmiast odcedzać.
W rondlu roztopić masło, wrzucić pierogi i dokładnie zamieszać.
Podawać z osmażoną cebulką lub skwarkami.