Pierogi ruskie

jak zrobić pierogi ruskie

Przepisów na pierogi ruskie jest wiele, ja proponuje jak poniżej. Przepis prosty, dający smaczny efekt końcowy.

Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • jajka – 1 sztuka
  • sól – 1 łyżeczka
  • letnia woda – ok. 400 ml
  • olej, oliwa z oliwek – 3 łyżki

Farsz na ruskie

  • ser biały
  • ziemniaki
  • sól, pieprz – do smaku
  • cebula – 1 sztuka
  • masło – 2 łyżki + 2 łyżki do roztopienia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, uformować kopczyk, zrobić delikatne wgłębienie do którego wbić jajko (można dodać samo żółtko aby ciasto było żółte), dodać sól i oliwę z oliwek (2 łyżki aby ciasto nie wysychało). Używając noża wlewać pomału wodę i zarabiać ciasto nożem. Następnie ciasto zagnieść rękami. Ciasto nie może być za twarde ani za luźne.

Farsz

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Mogą być również ziemniaki z poprzedniego dnia.

Cebule podsmażyć na 1 łyżce oliwy i maśle (oliwę dajemy ponieważ samo masło szybko się przypala) na zloty kolor, odstawiamy do wystygnięcia.

Ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa z serem i podsmażoną cebulką, doprawić solą i pieprzem do smaku na koniec.

Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki (ok.1,5 mm), na środek nałożyć farsz i dokładnie dookoła pierożka skleić aby się nie rozkleił podczas gotowania.

W większym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczka soli, pierogi wrzucać na gotującą się wodę powoli aby się nie skleiły, od razu po wrzuceniu łyżką drewnianą zamieszać po dnie garnka aby się nie sklejały.

Gotować około 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Ja ciasto rozwałkowuje cieniutko i spokojnie 3 min. gotowania wystarczy, jeżeli ciasto jest grube wówczas pogotować trzeba je dłużej.

Pierogi wyciągać durszlakiem lub łyżką cedzakową do miski z zimna wodą i natychmiast odcedzać.

W rondlu roztopić masło, wrzucić pierogi i dokładnie zamieszać.

Podawać z osmażoną cebulką lub skwarkami.

pierogi ruskie farszpierogi ruskie z cebulka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *