Gęsina na św Marcina, nie wiem czy to święto czy tradycja ale jest to czas, kiedy gęsi są najbardziej dorodne, okazałe. Są bardzo zdrowe, zawierają dużo białka niż inne zwierzęta hodowane, dużo witamin a w smaku bardzo dobra.
Czas przygotowania – 90 min.
Składniki
- pierś z gęsi – 2 sztuki
- sól, pieprz – do smaku
- majeranek – do smaku
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 1 ząbek
- bulion –
- kapusta kiszona – 1 kg
- olej do smażenia –
- masło – 2-3 łyżki
- smalec – 1 łyżka
- mąka pszenna – 2 łyżki
- kminek – do smaku
Sposób przygotowania
Gęsie udka dokładnie wypłukać, osuszyć.
Następnie oprószyć dokładnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Odstawić piersi na 15-30 min. do lodówki.
Po tym czasie piersi ułożyć na patelni (najpierw skórą ) na rozgrzanym tłuszczu i zrumienić je z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia do piersi dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek, delikatnie poddusić wraz z gęsią.
Zrumienione piersi przełożyć do rondla wraz z cebulką i czosnkiem, podlać bulionem, dusić do momentu aż mięso będzie miękkie.
W miedzy czasie kapustę kiszoną dokładnie wypłukać (jeżeli jest bardzo kwaśna to nawet dwa razy wypłukać) odsączyć z nadmiaru wody. Kapustę pokroić drobno, przełożyć do garnka, podlać wodą (tak aby kapusta była zakryta) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dosolić kapustę do smaku, dodać kminek.
Cebulę podsmażyć na smalcu na złoty kolor, dodać masło i dodać do kapusty. Kiedy kapusta będzie miękka i wyparuję większość płynu do gotującej się jeszcze kapusty dodać mąkę i dokładnie mieszać aby nie zrobiły się grudki z mąki, podgotować jeszcze 2-3 min. tak aby mąka straciła smak surowizny.
Gotowe piersi z gęsi pokroić w plastry i podawać na kapuście z ziemniakami lub kluskami śląskimi.