Pierś kaczki przez noc marynowana w tradycyjnej marynacie, następnie duszona z imbirem, pieczarkami i dodatkiem marchewki i cebuli. Po upieczeniu bardzo delikatna, mięciutka i aromatyczna, godna polecenia.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kaczki – 2 sztuki
- pieczarki – 200 g
- marchewka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- imbir – kawałek korzenia
- sos sojowy – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz – do smaku
- papryka ostra – do smaku
Marynata
- woda – 2-3 litry
- liść laurowy – 2-4 listki
- ziele angielskie – 4-6 ziarenek
- pieprz czarny – 6-8 ziarenek
- gorczyca biała – 1 łyżeczka
- sól peklowa – 1-2 łyżki
- tłuszcz roślinny – 2 łyżki
- woda ciepła – 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka nalać wodę tak ok. 2-3 litry, tak aby piersi kaczki były zanurzone, dodać sól peklową, przyprawy i całość zagotować, marynatę odstawić do wystudzenia, kiedy będzie zimna zanurzyć w niej piersi kaczki, wcześniej dokładnie umyte.
Mięso pozostawić w marynacie na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Piersi wyciągnąć, delikatnie osuszyć, skórę naciąć i oprószyć solą (delikatnie z solą bo marynata była słona), pieprzem i papryka ostrą.
Piersi położyć na rozgrzanej patelni lub rondlu i zrumienić z obu stron, następnie dodać pokrojony drobno imbir, sos sojowy, całość podlać 1 szklanką wody i dusić.
Do piersi dodać pokrojoną marchewkę, czosnek, cebulę i wszystko razem dusić aż mięso i warzywa będą miękkie.