Kotlety schabowe ze śliwką suszoną, bardzo aromatyczne. Do śliwko dodane jest mały kawałek jabłka świeżego, które doskonale pasuje do tej śliwki.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- kotlety schabowe – 6 sztuk (schab ok. 1/2 kg)
- śliwki suszone kalifornijskie
- jabłka ćwiartki
- sól, pieprz do smaku
- musztarda
Panierka
- bułka tarta
- jajka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kotlety schabowe rozbić na cienkie kotleciki, oprószyć solą i pieprzem, z jednej strony posmarować delikatnie musztardą. Wzdłuż najdłuższego brzegu ułożyć rząd śliwek wraz z jabłkiem (można ułożyć dwa rzędy śliwek i jeden rząd jabłek). Tak przygotowane kotlety zwinąć w rulon, na kształt małej roladki.
Kotleta dokładnie zwinąć, zabezpieczyć boki, można wspomóc się np. wykałaczką.
Zwinięte kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej, następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony. Kotlety przełożyć na blaszce i podpiec do miękkości w piekarniku (ok. 30-40 min. w zależności jak grube są kotlety).