Roladki wieprzowe ze śliwkami

kotlety ze śliwką

Kotlety schabowe ze śliwką suszoną, bardzo aromatyczne. Do śliwko dodane jest mały kawałek jabłka świeżego, które doskonale pasuje do tej śliwki.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • kotlety schabowe – 6 sztuk (schab ok. 1/2 kg)
  • śliwki suszone kalifornijskie
  • jabłka ćwiartki
  • sól, pieprz do smaku
  • musztarda

Panierka

  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kotlety schabowe rozbić na cienkie kotleciki, oprószyć solą i pieprzem, z jednej strony posmarować delikatnie musztardą. Wzdłuż najdłuższego brzegu ułożyć rząd śliwek wraz z jabłkiem (można ułożyć dwa rzędy śliwek i jeden rząd jabłek). Tak przygotowane kotlety zwinąć w rulon, na kształt małej roladki.

Kotleta dokładnie zwinąć, zabezpieczyć boki, można wspomóc się np. wykałaczką.

Zwinięte kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej, następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju z każdej strony. Kotlety przełożyć na blaszce i podpiec do miękkości w piekarniku (ok. 30-40 min. w zależności jak grube są kotlety).

kotlety ze śliwką

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *