Bardzo często przygotowuje w ten sposób mięsko do obiadu ze względu na to, że nawet dzieci je bardzo lubią, dlatego że mięso jest miękkie. Tego typu rolady można przygotować w rożny sposób, z rożnymi dodatkami i z różnych typów mięs, jednak czas duszenia, obróbki mięsa będzie zależny od grubości roladek, rodzaju mięsa.
Składniki
- schab (6 kotletów) – 1/2 kg
- mięso cielęce (mostek, udziec) – 600 g
- pieczarki – 1 kg
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 1 ząbek (wedle gustu)
- mąka – 4 łyżki
- ziele angielskie, liść laurowy – 4 ziarenka, 2 listki
- sól, pieprz do smaku
- masło
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plasterki lub pół plasterki. Cebulę (1/2 sztuki) pokroić w kostkę, podsmażyć w rondlu na złoty kolor. Dodać pieczarki i dusić do momentu aż pieczarki zmiękną. W czasie duszenia doprawić je solą pieprzem do smaku i dodać około 2 łyżki masła. Gotowe pieczarki przestudzić. Pozostawić około 4 łyżki pieczarek do sosu.
Mięso cielęce zmielić, wraz z połową jednej cebuli, ząbkiem czosnku. Mięso doprawić solą i pieprzem do smaku.
Schab dokładnie wypłukać, osuszyć i podzielić na kotlety. Rozbić cienko kotlety.
Na kotlety rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego, na jednym brzegu kotleta ułożyć paseczek pieczarki i całość zwinąć w roladę.
Następnie roladki zawinąć w folie aluminiową (robię tak w celu uzyskania kształtu roladki, gwarancja że mięso się nie rozwinie). Roladki ułożyć na patelni, podlać wodą i dusić około 20 min ( w momencie kiedy prawie cała woda odparuje z patelni).
Następnie z roladek zdjąć folię (uważać aby się nie poparzyć) i następnie roladki podlać wodą, dodać pozostawione pieczarki, jak również liście i ziele angielski, doprawić delikatnie solą i pieprzem i całość dusić do miękkości. W około 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę, przecedzić przez sito i dodać do mięsa, tak aby sos się zagęścił, do smaku dodać masło. Całość dusić jeszcze około 2-3 minuty aż mąka straci smak surowizny.
Roladki zdjąć z ognia i posypać świeżą natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką