Roladki wieprzowo-cielęce z pieczarkami

roladki wieprzowo-cielęce z pieczarkamiBardzo często przygotowuje w ten sposób mięsko do obiadu ze względu na to, że nawet dzieci je bardzo lubią,  dlatego że mięso jest miękkie. Tego typu rolady można przygotować w rożny sposób, z rożnymi dodatkami i z różnych typów mięs, jednak czas duszenia, obróbki mięsa będzie zależny od grubości roladek, rodzaju mięsa.

Składniki

  • schab (6 kotletów) – 1/2 kg
  • mięso cielęce (mostek, udziec) – 600 g
  • pieczarki – 1 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek (wedle gustu)
  • mąka – 4 łyżki
  • ziele angielskie, liść laurowy – 4 ziarenka, 2 listki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło

Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plasterki lub pół plasterki. Cebulę (1/2 sztuki) pokroić w kostkę, podsmażyć w rondlu na złoty kolor. Dodać pieczarki i dusić do momentu aż pieczarki zmiękną. W czasie duszenia doprawić je solą pieprzem do smaku i dodać około 2 łyżki masła. Gotowe pieczarki przestudzić. Pozostawić około 4 łyżki pieczarek do sosu.

Mięso cielęce zmielić, wraz z połową jednej cebuli, ząbkiem czosnku. Mięso doprawić solą i pieprzem do smaku.

Schab dokładnie wypłukać, osuszyć i podzielić na kotlety. Rozbić cienko kotlety.

Na kotlety rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego, na jednym brzegu kotleta ułożyć paseczek pieczarki i całość zwinąć w roladę.

Następnie roladki zawinąć w folie aluminiową (robię tak w celu uzyskania kształtu roladki, gwarancja że mięso się nie rozwinie). Roladki ułożyć na patelni, podlać wodą i dusić około 20 min ( w momencie kiedy prawie cała woda odparuje z patelni).

Następnie z roladek zdjąć folię (uważać aby się nie poparzyć) i następnie roladki podlać wodą, dodać pozostawione pieczarki, jak również  liście i ziele angielski, doprawić delikatnie solą i pieprzem i całość dusić do miękkości. W około 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę, przecedzić przez sito i dodać do mięsa, tak aby sos się zagęścił, do smaku dodać  masło. Całość  dusić jeszcze około 2-3 minuty aż mąka straci smak surowizny.

Roladki zdjąć z ognia i posypać świeżą natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką

roladki wieprzowo-cielęce z pieczarkami

roladki wieprzowo-cielęce z pieczarkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania Obiadowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *