SKŁADNIKI
- pomidory świeże lub z puszki – 1 kg
- mięso mielone – 500 g
- czosnek – 3-4 ząbki czosnku
- cebula – 1 duża
- ostra papryka – do smaku
- bazylia – 1 łyżka
- oregano – 1 łyżka
- parmezan – 150-200 g
- olej, oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- makaron
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez praskę.
Cebule i czosnek smażyć na rozgrzanym oleju, aż cebula się zrumieni. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu, aż mięso zmięknie. Następnie dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory i dusić jeszcze przez około 30 min. na wolnym ogniu. Doprawić oregano, bazylię, dusić jeszcze około 15 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać sos z makaronem i posypać startym serem.