Bakaliowe batoniki musli

Bakaliowe batoniki musli to zdrowa przekąska zawierająca mnóstwo odżywczych składników. Doskonała dla dzieci jak  i dorosłych. Przepis można samemu modyfikować i dodawać ulubione składniki.

musli

Domowe batoniki musli to doskonały pomysł na zdrową przekąskę dla dzieci i nie tylko. Batonik taki jest pożywny i sycący, stanowi doskonały sposób na polubienie przez dzieci płatków owsianych i pszennych. Jednak składniki do batonika mogą być bardzo różne, w zależności co kto lubi. Ja często do takich batoników wykorzystuję wszelkiego rodzaju nasiona: sezamu maku, siemienia lnianego, słonecznika oraz kokos, płatki kukurydziane różnego rodzaju, suszone owoce moreli, żurawinę, rodzynki, orzechy arachidowe, orzechy pinii, ryż preparowany, pestki dyni.

Czas przygotowania – 90 min.

SKŁADNIKI

  • migdały – 30 dag
  • orzechy włoskie – 20 dag
  • płatki owsiane – 5 dag
  • płatki pszenne – 5 dag
  • płatki kukurydziane – 5 dag
  • owoce kandyzowane (mieszanka owoców do keksa) – 1 opakowanie
  • mleko skondensowane słodzone – 1 puszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Migdały jeżeli mamy z brązową łupinką, należy je zalać wrzątkiem, odczekać 20 min.

Mleko w puszce podgotować około 15-20 min. aby było gorące.

Po około 20 min. ściągnąć łupinkę z migdałów.

Orzechy włoskie, migdały kroimy na drobną mieszankę i wsypujemy do suchej miski następnie do orzechów dodajemy płatki owsiane i pszenne, płatki kukurydziane, mieszankę keksową.

Mleko w puszce podgrzać, aby było ciepłe. Na koniec wlewamy do mieszanki mleko w puszce, wszystko dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy około 1 godziny w temp. około 130 °C, aż się ładnie zarumieni.

Po upieczeniu blaszkę odstawiamy do wystudzenia, jeżeli stwardnieje kroimy otrzymaną masę na mniejsze batoniki.

Z tej porcji wychodzi około 16-20 batoników w zależności jaka będzie duża blaszka, i duże batoniki.

musli1 musli3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *