Domowy deser czekoladowy podobno pochodzi z czasu PRL-u. W bardzo łatwy sposób można zrobić w domu czekoladę z wiadomych i ulubionych składników. Deserowi można nadać ulubiony kształt, dodać ulubione składniki, bakalie, orzechy, owoce suszone. Pysznie smakuje i jest bardzo sycący. Doskonały na imprezy, urodziny, spotkania dzieci.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- masło – 250 g
- mleko – 1/2 szklanki
- kakao – 6 łyżek
- cukier – 1/5 szklanki
- mleko w proszku pełne – 400 g
- bakalie (mieszanka keksowa) – 2 opakowania
- ciastka herbatniki – 2 opakowania
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, mleko i wszystko razem zagotować, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
Otrzymaną polewę zdjąć z ognia i przestudzić.
Kiedy polewa ostygnie z pomocą miksera lub łyżki połączyć mleko w proszku z polewą, dodać bakalie , pokruszone wcześniej herbatniki.
Cała czynność trzeba rozbić w miarę szybko, ponieważ czekolada bardzo szybko gęstnieje i ciężko ją rozmieszać.
Czekoladę przełożyć do wybranej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Trzeba mocno dociskać czekoladę łyżką lub ręką w formię bo zrobią się dziurki.
Przygotowany blok włożyć na min. 2 godziny do lodówki, po tym czasie można już kroić i delektować się „domową czekoladą”.