Blok czekoladowy z bakaliami

Blok czekoladowy z bakaliami

Domowy deser czekoladowy podobno pochodzi z czasu PRL-u. W bardzo łatwy sposób można zrobić w domu czekoladę z wiadomych i ulubionych składników. Deserowi można nadać ulubiony kształt, dodać ulubione składniki, bakalie, orzechy, owoce suszone. Pysznie smakuje i jest bardzo sycący. Doskonały na imprezy, urodziny, spotkania dzieci.

    Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • masło – 250 g
  • mleko – 1/2 szklanki
  • kakao – 6 łyżek
  • cukier – 1/5 szklanki
  • mleko w proszku pełne – 400 g
  • bakalie (mieszanka keksowa) – 2 opakowania
  • ciastka herbatniki – 2 opakowania

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, mleko i wszystko razem zagotować, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

Otrzymaną polewę zdjąć z ognia i  przestudzić.

Kiedy polewa ostygnie z pomocą miksera lub łyżki połączyć mleko w proszku z polewą, dodać bakalie , pokruszone wcześniej herbatniki.

Cała czynność trzeba rozbić w miarę szybko, ponieważ czekolada bardzo szybko gęstnieje i ciężko ją rozmieszać.

Czekoladę przełożyć do wybranej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Trzeba mocno dociskać czekoladę łyżką lub ręką w formię bo zrobią się dziurki.

Przygotowany blok włożyć na min. 2 godziny do lodówki, po tym czasie można już kroić i delektować się „domową czekoladą”.
blokczekoladowy3blokczekoladowy4

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *