Nigdy nie śpieszyłam się do zrobienia deseru pana cotta, jednak po pierwszym razie często będę do niego wracać. Delikatny, lekki deser do przygotowania na wiele różnych sposobów, z różnymi dodatkami. Doskonały na upalne dni.
Czas przygotowania – 40 min.
Składniki
- śmietana 30% – 1 szklanka
- mleko 2 % – 1 szklanka
- cukier – 1/2 szklanki + 2 łyżki
- żelatyna – 3 łyżeczki +2 łyżeczki
- jagody – ok. 2 szklanki
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na kilka min. jak również 2 łyżeczki żelatyny również osobno namoczyć.
Jagody przełożyć do garnka, dodać ok. 3 łyżki wody, cukier (cukru dodać do smaku) i zagotować tak aby delikatnie jagody się rozpadły. Zdjąć je z ognia i dodać do nich wcześniej namoczoną żelatynę (2 łyżeczki) i dokładnie rozmieszać. Jagody przelać do foremek i odstawić do zastygnięcia.
Do rondelka wlać mleko, śmietanę dodać cukier i sok z cytryny doprowadzić do wrzenia, pamiętać aby od czasu do czasu całość wymieszać najlepiej rózgom. Kiedy śmietanka się zagotuje, zdjąć rondelek z ognia i dodać żelatynę, dokładnie ją rozmieszać z gorącą śmietanką. Rondelek odstawić do delikatnego ostygnięcia. Kiedy pianka ostygnie przelać ją do foremek z jagodami, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc aby całkowicie stężała.
Pana cotta jagodowo-cytrynowe można podać ze świeżymi jagodami.