Deser bardziej zielony, galaretkowy dlatego, że moje dzieciaki uwielbiają galaretkę a w połączeniu z owocami to już całkiem niezły rarytas. Deser wykombinowany z tego co było pod ręką.
Czas przygotowania – 50 min.
Składniki
- galaretka agrestowa – 1 sztuka
- galaretka cytrynowa – 1 sztuka
- gruszki – 2 sztuki
- winogrona białe – 1/2 kg
- śmietana kremówka – 250 g
- cukier puder – do smaku
- żelatyna – 2 łyżeczki
- bita śmietana fix – 1 opakowanie
- czekolada – opcjonalnie
Sposób przygotowania
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestudzenia. Do zimnych galaretek: do agrestowej dodać pokrojone w kostkę gruszki i do cytrynowej przekrojone na pół owoce winogron.
Galaretę z gruszką przełożyć do pucharków, odstawić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder do smaku i rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wszystko razem wymieszać i rozłożyć do pucharków. Odstawić do schłodzenia
Kiedy śmietana zastygnie rozłożyć na niej galaretkę z winogronami i odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem przygotować bitą śmietanę udekorować nią pucharki obsypując wierzch startą czekoladą.