Deser gruszkowo-winogronowy

Deser gruszkowo-winogronowy

Deser bardziej zielony, galaretkowy dlatego, że moje dzieciaki uwielbiają galaretkę a w połączeniu z owocami to już całkiem niezły rarytas. Deser wykombinowany z tego co było pod ręką.

Czas przygotowania  – 50 min.

Składniki 

  • galaretka agrestowa – 1 sztuka
  • galaretka cytrynowa – 1 sztuka
  • gruszki – 2 sztuki
  • winogrona białe – 1/2 kg
  • śmietana kremówka – 250 g
  • cukier puder – do smaku
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • bita śmietana fix – 1 opakowanie
  • czekolada – opcjonalnie

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestudzenia. Do zimnych galaretek: do agrestowej dodać pokrojone w kostkę gruszki i do cytrynowej przekrojone na pół owoce winogron.
Galaretę z gruszką przełożyć do pucharków, odstawić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder do smaku i rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wszystko razem wymieszać i rozłożyć do pucharków. Odstawić do schłodzenia
Kiedy śmietana zastygnie rozłożyć na niej galaretkę z winogronami i odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem przygotować bitą śmietanę udekorować nią pucharki obsypując wierzch startą czekoladą.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *