Deser jagodowy

Deser jagodowy z  bitą śmietaną i sosem jagodowym doskonały na letnie dni, kiedy to rozpoczyna się sezon na jagody.

deserjagodowy1

Deser jagodowy czyli serek mascarpone z jagodami, na to bita śmietana i całość polana sosem z czarnych jagód. Do deseru można użyć jagody świeże lub mrożone. Mrożone należy wcześniej wyciągnąć z zamrażarki aby się rozmroziły. Jagody można również zastąpić innymi owocami.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • serek mascarpone – 250 ml
  • śmietana 36% – 500 ml
  • cukier puder – 8 łyżek
  • jagody (świeże lub mrożone) – 60 dag
  • cukier kryształ – 2 łyżki
  • kwasek cytrynowy – szczypta
  • konfitura z jagód – 5 łyżeczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

20 dag borówek włożyć do garnka (garnek musi być w środku ciemny, ponieważ jagody mogą jasne garnki zabrudzić) dodać cukier kryształ i łyżkę wody. Całość gotować na wolnym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, aby zimnym sosem polać deser.

Śmietanę kremówkę (36%) ubić, następnie dodać cukier puder i ubić. Jeżeli będzie sztywna odłożyć śmietanki do osobnego pojemniczka tak ok. 5 łyżek, aby zostało na wierzch.

Do pozostałej śmietanki dodać serek mascarpone i ubić.

Na koniec dodać 40 dag jagód (jeżeli będą mrożone i puszcza sok, również wlać sok, można dołożyć cukru pudru).

Do pucharka na spód nałożyć po 1 łyżeczce konfitur z jagód, na to ułożyć serek z jagodami.

Na wierzch ułożyć bitą śmietanę i polać zrobionym wcześniej sosem jagodowym.

deserjagodowy2deserjagodowy deserjagodowy3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *