Deser jagodowy z bitą śmietaną i sosem jagodowym doskonały na letnie dni, kiedy to rozpoczyna się sezon na jagody.
Deser jagodowy czyli serek mascarpone z jagodami, na to bita śmietana i całość polana sosem z czarnych jagód. Do deseru można użyć jagody świeże lub mrożone. Mrożone należy wcześniej wyciągnąć z zamrażarki aby się rozmroziły. Jagody można również zastąpić innymi owocami.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- serek mascarpone – 250 ml
- śmietana 36% – 500 ml
- cukier puder – 8 łyżek
- jagody (świeże lub mrożone) – 60 dag
- cukier kryształ – 2 łyżki
- kwasek cytrynowy – szczypta
- konfitura z jagód – 5 łyżeczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
20 dag borówek włożyć do garnka (garnek musi być w środku ciemny, ponieważ jagody mogą jasne garnki zabrudzić) dodać cukier kryształ i łyżkę wody. Całość gotować na wolnym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia, aby zimnym sosem polać deser.
Śmietanę kremówkę (36%) ubić, następnie dodać cukier puder i ubić. Jeżeli będzie sztywna odłożyć śmietanki do osobnego pojemniczka tak ok. 5 łyżek, aby zostało na wierzch.
Do pozostałej śmietanki dodać serek mascarpone i ubić.
Na koniec dodać 40 dag jagód (jeżeli będą mrożone i puszcza sok, również wlać sok, można dołożyć cukru pudru).
Do pucharka na spód nałożyć po 1 łyżeczce konfitur z jagód, na to ułożyć serek z jagodami.
Na wierzch ułożyć bitą śmietanę i polać zrobionym wcześniej sosem jagodowym.