Deser z brzoskwiniami to połączenie smaków: brzoskwiń, serka mascarpone, jogurtu. Składniki te sprawią, iż pozwolimy sobie na chwilę zapomnienia. Deser ten można stworzyć ze swoimi ulubionymi dodatkami, owocami.
Deser ten w cale nie wymaga wielu składników, zrobiony został ze składników dostępnych pod ręką. Masa jogurtowa zrobiona na jogurcie brzoskwinia , marakuja, i do niej dodana galaretka truskawkowa.
Czas przygotowania – 40 min.
SKŁADNIKI
- jogurt brzoskwiniowy – 2 duże kubki
- serek mascarpone – 250 ml
- galaretki brzoskwiniowe – 3 opakowania
- brzoskwinie – 1 puszka
- śmietanka 30% – 300 ml
- cukier puder – 1 szklanka
- owoce do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 galaretkę rozpuścić w szklance wody odstawić do stężenia.
Jogurty przelać do wyższej miski i utrzeć na puszysta masę dodać pół szklanki cukru pudru i ucierać, aż cukier się rozpuści i na koniec dodać tężejąca galaretkę wszystko razem utrzeć mikserem. Tą masę przelać do pucharków i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Następnie brzoskwinie pokroić w kostkę,
2 galaretki rozpuścić według przepisu, dodać do nich brzoskwinie i odstawić do stężenia. Jak będzie tężejąca nałożyć na masę jogurtową i odstawić do całkowitego stężenia. Przed nałożeniem galaretki trzeba ją pomieszać, żeby brzoskwinie się równo rozłożyły.
Śmietankę ubić z pozostała ilością cukru na puszysta masę, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilkę ucierać. Taka masę nałożyć na galaretkę.
Dekorować przed samym podaniem. Dekoracja wedle gustu, owoce, ciasteczka , starta czekolada.