Deser z poziomkami

deserzpoziomkami

Deser z owocami sezonowymi, galaretką i pianką. Bardzo prosty deser na upalne dni.

Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • galaretka zielona – 1 opakowanie
  • jabłka – 2 sztuki
  • śmietana 30% – 500 ml
  • cukier puder – 4 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • żelatyna – 2 łyżeczki
  • pierniczki do dekoracji
  • owoce (poziomki, jagody, maliny)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

Do gorącej galaretki dodać pokrojone w kostkę jabłka, całość wymieszać, przełożyć do pucharków i pozostawić do zastygnięcia.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (nie wrzątek). Odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, żelatynę, sok z cytryny. Wszystko dokładnie ubić i przełożyć do pucharków na zastygniętą galaretkę. zostawić około 4 łyżki śmietanki na wierzch owoców.

Na śmietankę wyłożyć ulubione owoce i przykryć pianką. Na piankę pokruszyć ciasteczka pierniczki.

deserzpoziomkami1 deserzpoziomkami2 deserzpoziomkami3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *