Deser z owocami sezonowymi, galaretką i pianką. Bardzo prosty deser na upalne dni.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- galaretka zielona – 1 opakowanie
- jabłka – 2 sztuki
- śmietana 30% – 500 ml
- cukier puder – 4 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- żelatyna – 2 łyżeczki
- pierniczki do dekoracji
- owoce (poziomki, jagody, maliny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Do gorącej galaretki dodać pokrojone w kostkę jabłka, całość wymieszać, przełożyć do pucharków i pozostawić do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (nie wrzątek). Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, żelatynę, sok z cytryny. Wszystko dokładnie ubić i przełożyć do pucharków na zastygniętą galaretkę. zostawić około 4 łyżki śmietanki na wierzch owoców.
Na śmietankę wyłożyć ulubione owoce i przykryć pianką. Na piankę pokruszyć ciasteczka pierniczki.