Kiedy przygotowuję deser dla moich dzieciaków to obowiązkowo musi w nim znajdować się galaretka, stąd dwuwarstwowy deser z truskawkami, mało skomplikowany i szybki.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
Galaretka
- galaretka truskawkowa – 2 opakowania
- truskawki – wedle gustu
Pianka
- jogurt naturalny – 1 duży kubek
- galaretka cytrynowa – 1 opakowanie
- cukier puder – 4 łyżki
Dodatkowo
- starta czekolada
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Galaretkę czerwoną rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
W miedzy czasie obrać truskawki, dokładnie wypłukać i osuszyć.
Galaretkę przelać do pucharków, dodać dowolną ilość truskawek i odstawić do całkowitego stężenia (można w nietypowym ułożeniu, ja trzymałam szklaneczki w foremce do muffinek i wyszło na skos).
Galaretkę cytrynową również przygotować według przepisu na opakowaniu na 1 szklance wody. Odstawić do schłodzenia.
Kiedy galaretka z truskawkami całkowicie stężała, jogurt lekko rozbić mikserem, dodać cukier puder, do smaku (u mnie 4 łyżki). Dokładnie zmiksować cukier puder i dodać tężejąca galaretkę, wszystko dokładnie wymieszać mikserem, przelać na czerwoną galaretkę i odstawić do stężenia.
Przed podaniem wierzch udekorować wiórkami czekoladowymi.