Domowa galaretka truskawkowa całkiem inaczej smakuje niż ta gotowa, sztuczna ze sklepu. Na pewno jest smaczniejsza i zdrowsza bo nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów co teraz jest bardzo modne w żywności.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- truskawki świeże – 2 kg
- woda – 1 litr
- żelatyna – 25 g
- cukier do smaku
- lody
Sposób przygotowania
Żelatynę namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie (1/4 szklanki).
Z 1 kg owoców oczyszczonych i odszypułkowanych ugotować kompot, następnie przecedzić i pozostawić sam kompot truskawkowy.
Kompot ponownie zagotować, dodać cukier do smaku, zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie ją rozmieszać.
Galaretkę pozostawić do ostygnięcia, przelać do pucharków i dodać świeże owoce, pozostawić do całkowitego stężenia
Podawać z lodami.