Galaretka ze świeżymi truskawkami

Galaretka truskawkowa

Domowa galaretka truskawkowa całkiem inaczej smakuje niż ta gotowa, sztuczna ze sklepu. Na pewno jest smaczniejsza i zdrowsza bo nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów co teraz jest bardzo modne w żywności.

Czas przygotowania – 30 min.

Składniki

  • truskawki świeże – 2 kg
  • woda – 1 litr
  • żelatyna – 25 g
  • cukier do smaku 
  • lody 

Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć w przegotowanej zimnej wodzie (1/4 szklanki).
Z 1 kg owoców oczyszczonych i odszypułkowanych ugotować kompot, następnie przecedzić i pozostawić sam kompot truskawkowy.
Kompot ponownie zagotować, dodać cukier do smaku, zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie ją rozmieszać.
Galaretkę pozostawić do ostygnięcia, przelać do pucharków i dodać świeże owoce, pozostawić do całkowitego stężenia
Podawać z lodami.

Galaretka truskawkowa z truskawkami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *