Galaretka truskawkowa

Galaretka truskawkowa

Chociaż już zima, to i tak można się cieszyć smakiem truskawek pomimo tego, że są mrożone. Zebrane z własnej działki smakują wyśmienicie a jeszcze deser z nich przygotowany przypomina czerwcowe zbiory świeżych owoców.

Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

  • truskawki mrożone – 1 kg
  • cukier brązowy – do smaku
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • żelatyna – 25 g namoczona w 50 ml wody

Sposób przygotowania

Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić.
Przed zagotowaniem truskawki delikatnie zmiksować, tak aby pozostały większe kawałki owoców, można również zmiksować na mus.
Żelatynę namoczyć w wodzie.
Truskawki przełożyć do rondelka i zagotować, dodać cukier do smaku, cukier waniliowy i sok z cytryny.
Truskawki zdjąć z ognia i dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać galaretkę.
Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie przelać do pucharków i dowolnie udekorować; bitą śmietaną, owocami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź do Galaretka truskawkowa

  1. Czy trzeba gotować truskawki czy można do surowych dać żelatynę?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *