Chociaż już zima, to i tak można się cieszyć smakiem truskawek pomimo tego, że są mrożone. Zebrane z własnej działki smakują wyśmienicie a jeszcze deser z nich przygotowany przypomina czerwcowe zbiory świeżych owoców.
Czas przygotowania – 30 min.
Składniki
- truskawki mrożone – 1 kg
- cukier brązowy – do smaku
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sok z cytryny – 3 łyżki
- żelatyna – 25 g namoczona w 50 ml wody
Sposób przygotowania
Mrożone truskawki wcześniej rozmrozić.
Przed zagotowaniem truskawki delikatnie zmiksować, tak aby pozostały większe kawałki owoców, można również zmiksować na mus.
Żelatynę namoczyć w wodzie.
Truskawki przełożyć do rondelka i zagotować, dodać cukier do smaku, cukier waniliowy i sok z cytryny.
Truskawki zdjąć z ognia i dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać galaretkę.
Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie przelać do pucharków i dowolnie udekorować; bitą śmietaną, owocami.
Czy trzeba gotować truskawki czy można do surowych dać żelatynę?