Gruszki Pięknej Heleny

gruszki2

Wykwintny deser francuski pochodzi od antycznej imienniczki Heleny – córki Zeusa. Aromatyczny, słodki z nutą gorzkiej czekolady. Prosty a zarazem urzekający.

Do deseru najlepiej użyć gruszki twarde, słodkie, miękkie szybko rozpadną się w gotowaniu.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • gruszka – 3-5 sztuki
  • cukier kryształ – 150 g
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • woda – 1/2 litra
  • śmietana kremówka – 1/4 szklanki
  • śliwowica lub spirytus – 1 kieliszek
  • goździki – 4 sztuki
  • płatki migdałowe – 4 łyżki
  • czekolada gorzka – 100 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gruszki obrać z łupki, pozostawić ogonki.

Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, goździkami, przygotować syrop. Do tego syropu włożyć pionowo gruszki i gotować je około 10-15 min.

Gruszki wyjąć z syropu i odstawić do przestygnięcia.

Migdały podprażyć na patelni.

Czekoladę roztopić w rondelku, uważać aby się nie przypaliła, następnie dodać śmietanę, śliwowicę (nie zagotować czekolady ze śmietaną) i całość dokładnie wymieszać, odstawić do przestygnięcia.

Na talerzyk wyłożyć gruszki, polać je sosem czekoladowym i obsypać prażonymi płatkami migdałowymi. Dodatkowo można podawać z lodami.

Można podawać na ciepło lub zimno.

gruszki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *