Wykwintny deser francuski pochodzi od antycznej imienniczki Heleny – córki Zeusa. Aromatyczny, słodki z nutą gorzkiej czekolady. Prosty a zarazem urzekający.
Do deseru najlepiej użyć gruszki twarde, słodkie, miękkie szybko rozpadną się w gotowaniu.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- gruszka – 3-5 sztuki
- cukier kryształ – 150 g
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki
- woda – 1/2 litra
- śmietana kremówka – 1/4 szklanki
- śliwowica lub spirytus – 1 kieliszek
- goździki – 4 sztuki
- płatki migdałowe – 4 łyżki
- czekolada gorzka – 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gruszki obrać z łupki, pozostawić ogonki.
Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, goździkami, przygotować syrop. Do tego syropu włożyć pionowo gruszki i gotować je około 10-15 min.
Gruszki wyjąć z syropu i odstawić do przestygnięcia.
Migdały podprażyć na patelni.
Czekoladę roztopić w rondelku, uważać aby się nie przypaliła, następnie dodać śmietanę, śliwowicę (nie zagotować czekolady ze śmietaną) i całość dokładnie wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Na talerzyk wyłożyć gruszki, polać je sosem czekoladowym i obsypać prażonymi płatkami migdałowymi. Dodatkowo można podawać z lodami.
Można podawać na ciepło lub zimno.