Jagodowe lody sorbetowe

Jagodowe lody sorbetowe

Do przygotowania tych lodów można wykorzystać jak najbardziej jagody mrożone lub świeżę, ja będąc w lesie na grzybach a bardziej ze względu na ich brak pokusiłam się pozbierać jagody. Takie lody są doskonałe w czasie upałów, doskonale gaszą pragnienie.

Czas przygotowania –  30 min.

Składniki

  • jagody (świeże lub mrożone – 400 g
  • woda – 1/2 szklanki
  • cukier – do smaku

Sposób przygotowania

Jagody dokładnie wypłukać i osuszyć na durszlaku.

Z wody i cukru ugotować syrop (ja dodałam 3 łyżki cukru).

Następnie dodać jagody i delikatnie je zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić, kiedy będą letnie można je zmiksować blenderem i przelać do pojemniczków na lody i zamrozić lub pozostawić kawałki owoców.

Jagodowe lody sorbetowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *