Bardzo orzechowy, bakaliowy batonik, to połączenie orzechów włoskich, migdałów, owoców, miodu. Pożywny batonik doskonały dla dzieci i nie tylko.
Jest to przepis na coś słodkiego, kiedy ogarnia nas chandra. Jest to również przekąska dla smakoszy migdałów i orzechów włoskich. Zdrowe, bez sztucznych dodatków domowe można powiedzieć batoniki.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- miód płynny – 1 szklanka
- cukier kryształ – 1 szklanka
- migdały – 30 dag
- orzechy włoskie – 20 dag
- owoce kandyzowane (mieszanka owoców do keksa) – 1 opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jeżeli migdały mają brązowe łupki wówczas należy zalać je wrzątkiem i odstawić na 15- 20 min., po tym czasie obrać z łupki ( mogą być również migdały gotowe) pokroić wraz z orzechami włoskimi w kostkę.
Cukier roztopić w garnku, na wolnym ogniu, ciągle starać się mieszać, jeżeli cukier się roztopi i zbrązowieje, wówczas dodać miód, dokładnie go rozpuścić.
Następnie do gotującej masy wsypać pokrojone orzechy i migdały, owoce kandyzowane, wszystko wymieszać i pogotować około 2 min.
Zestawić z ognia masę i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Odstawić do przestygnięcia. Jeżeli masa stwardnieje wówczas pokroić ja na mniejsze dowolne części.