Karmelki migdałowo-orzechowe

Bardzo orzechowy, bakaliowy batonik, to połączenie orzechów włoskich, migdałów, owoców, miodu. Pożywny batonik doskonały dla dzieci i nie tylko. karmelki

Jest to przepis na coś słodkiego, kiedy ogarnia nas chandra. Jest to również przekąska dla smakoszy migdałów i orzechów włoskich. Zdrowe, bez sztucznych dodatków domowe można powiedzieć batoniki.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • miód płynny – 1 szklanka
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • migdały – 30 dag
  • orzechy włoskie – 20 dag
  • owoce kandyzowane (mieszanka owoców do keksa) – 1 opakowanie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jeżeli migdały mają brązowe łupki wówczas należy zalać je wrzątkiem i odstawić na 15- 20 min., po tym czasie obrać z łupki ( mogą być również migdały gotowe) pokroić wraz z orzechami włoskimi w kostkę.

Cukier roztopić w garnku, na wolnym ogniu, ciągle starać się mieszać, jeżeli cukier się roztopi i zbrązowieje, wówczas dodać miód, dokładnie go rozpuścić.

Następnie do gotującej masy wsypać pokrojone orzechy i migdały, owoce kandyzowane, wszystko wymieszać i pogotować około 2 min.

Zestawić z ognia masę i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem.

Odstawić do przestygnięcia. Jeżeli masa stwardnieje wówczas pokroić ja na mniejsze dowolne części.

karmelki1

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *