Do przygotowania tych lodów można również użyć malin mrożonych.
Lody śmietankowo malinowe ze świeżym sokiem malinowym. Delikatne, kremowe dla każdego, kto przepada za smakiem malin..
SKŁADNIKI
- mleko skondensowane słodzone – 1 puszka (400g)
- mleko – 1 szklanka
- twarożek śmietankowy – 250 g
- świeże maliny – 400 g
- cukier kryształ – 0,5 szklanki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- cukier puder – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko skondensowane, mleko, cukier puder oraz twarożek zmiksować na gładką masę, schłodzić do temperatury lodówkowej.
Maliny wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Mleczną mieszankę wlać do maszyny do lodów, postępując według jej instrukcji ukręcić lody. Po skończeniu programu wlać sos, wymieszać lekko do otrzymania efektu marmurka. Zamrozić całość.