Mascarpone z musem owocowym

 Galaretka, kremowy serek mascarpone, mus pomarańczowy i mus kiwi to kompozycja deseru dla łasuchów. Delikatny, kremowy deser można połączyć z różnego rodzaju owocami, dowolnymi takie jakie lubimy.

maskarpone2

Deser ten można skomponować wedle uznania, ja stworzyłam go ze składników, które miałam w domu. Owoce można dodać inne. Jest troszkę pracochłonny i trzeba na niego chwilkę poczekać, ale w rezultacie warto.

Czas przygotowania – 30 min.

SKŁADNIKI

  • galaretka – 2 opakowania malinowe
  • śmietanka 30% – 300 ml
  • serek mascarpone – 250 ml
  • cukier puder – 14 łyżek
  • pomarańcze – 2 sztuki
  • kiwi – 4 sztuki
  • wafelki śmietankowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Galaretki rozpuścić według przepisu i nalać do pucharków i odstawić do schłodzenia.

Następnie ubić śmietankę z 4 łyżkami cukru, jeżeli będzie puszysta dodać serek i chwilkę ubijać.

Pomarańcze i kiwi obrać ze skórki, (trzeba dokładnie obrać pomarańcze z białej skórki, ponieważ będą gorzkie) owoce zmiksować na mus, dodać do każdego po 5 łyżek cukru pudru (jeżeli owoce będą kwaśne, wówczas dosłodzić wedle smaku).

Jeżeli galaretka w pucharkach stężeje wówczas ułożyć na niej masę serkową, na niej ułożyć wafelki pocięte w cieniutkie paseczki i polać to wszystko pół na pół musem z kiwi i musem z pomarańczy.

maskarpone1 maskarponemaskarpone4

[puregallery]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *