Deser ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, zamiast truskawek można dodać inne ulubione owoce, ale jeżeli jest sezon na truskawki, warto wykorzystać ten smaczny czerwony owoc.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- serek mascarpone – 250 ml
- śmietanka 30% – 300 ml
- truskawki (mogą być mrożone) – 1 kg
- cukier puder – 8 łyżek (jeśli będzie mało trzeba dodać więcej)
- herbatniki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Truskawki miksujemy blenderem lub mikserem na mus, dodajemy 4 łyżek cukru, jeżeli truskawki mamy mrożone należy je wcześniej rozmrozić. Cukru można dodać więcej jeżeli będzie potrzeba.
Ubijamy śmietankę na puszystą masę, dodajemy pozostała cześć cukru i serek mascarpone.
Wszystko ubić na gładka masę.
Na spód pucharków włożyć pokruszone herbatniki i serek. Następnie ułożyć pokruszone herbatniki i wszystko zalać świeżym musem truskawkowym.
Na wierzch można dodać bita śmietanę.
[puregallery]