Mascarpone z musem truskawkowym

maskarponetruskawkowe2

Deser ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, zamiast truskawek można dodać inne ulubione owoce, ale jeżeli jest sezon na truskawki, warto wykorzystać ten smaczny czerwony owoc.

Czas przygotowania – 15 min.

SKŁADNIKI

  • serek mascarpone – 250 ml
  • śmietanka 30% – 300 ml
  • truskawki (mogą być mrożone) – 1 kg
  • cukier puder – 8 łyżek (jeśli będzie mało trzeba dodać więcej)
  • herbatniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Truskawki miksujemy blenderem lub mikserem na mus, dodajemy 4 łyżek cukru, jeżeli truskawki mamy mrożone należy je wcześniej rozmrozić. Cukru można dodać więcej jeżeli będzie potrzeba.

Ubijamy śmietankę na puszystą masę, dodajemy pozostała cześć cukru i serek mascarpone.

Wszystko ubić na gładka masę.

Na spód pucharków włożyć pokruszone herbatniki i serek. Następnie ułożyć pokruszone herbatniki i wszystko zalać świeżym musem truskawkowym.

Na wierzch można dodać bita śmietanę.

maskarponetruskawkowe3 maskarponetruskawkowe

[puregallery]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *