SKŁADNIKI
- śmietana 30% – 1 szklanka
- mleko 2 % – 1 szklanka
- cukier – 1/2 szklanki + 2 łyżki
- żelatyna – 3 łyżeczki
- maliny– ok. 2 szklanki
- czekolada mleczna
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na kilka min. jak również 2 łyżeczki żelatyny również osobno namoczyć.
Do rondelka wlać mleko, śmietanę dodać cukier i sok z cytryny doprowadzić do wrzenia, pamiętać aby od czasu do czasu całość wymieszać najlepiej rózgom. Kiedy śmietanka się zagotuje, zdjąć rondelek z ognia i dodać żelatynę, dokładnie ją rozmieszać z gorącą śmietanką. Rondelek odstawić do delikatnego ostygnięcia. Maliny ułożyć w foremkach a kiedy pianka ostygnie przelać ją do foremek, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc aby całkowicie stężała.
Pana cotta podawać ze świeżymi malinami i startą czekoladą.