Delikatny deser, szybki i łatwy do przygotowania. Często robię galaretki z rożnymi owocami, dodatkami ze względu, że dzieciaki moje bardzo ją lubią.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
Galaretka
- galaretka pomarańczowa – 2 opakowania
- pomarańcze – 2 sztuki
Pianka czekoladowa
- śmietanka 30% – 500 ml
- czekolada gorzka – 50 g
- cukier puder – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Galaretki pomarańczowe ugotować w 3 szklankach wody, odstawić do wystudzenia.
Pomarańcze dokładnie obrać, wy filetować tak aby nie było wcale białej skórki-albedo.
Pomarańcze nałożyć do pucharków, zalać galaretką i odstawić do całkowitego stężenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzić.
Śmietankę ubić na puch, dodać cukier puder i dalej ubijać stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, całość ubić i przełożyć na galaretkę z pomarańczami.
Dowolnie udekorować.