Pudding tego typu pochodzi z wysp brytyjskich, postanowiłam go zrobić ponieważ nie miałam koncepcji na spożycie bułki chałki, która leżała kilka dni. Jest to przepis, do którego można wykorzystać pieczywo tostowe, chałkę, może być to również pieczywo czerstwe, więc nic się nie zmarnuje.
Czas przygotowania – 15 min.
SKŁADNIKI
- bułka chałka – 1 duża chałka
- rodzynki – wedle smaku
- żurawina – wedle smaku
- śmietana kremówka – 500 ml
- mleko – 80 ml
- jajko świeże – 1 sztuka
- cukier kryształ – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- masło
- cukier brązowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Formę do pieczenia wysmarować masłem.
Bułkę chałkę pokroić na plastry/kromki o grubości około 1-1,5 cm. każda kromkę posmarować masłem z jednej strony.
Kromki ułożyć w foremce, jedna na drugą, skośnie, by na siebie zachodziły. W przypadku chleba tostowego: każdą kromkę przeciąć na pół, poukładać skośnie, czubkami do góry.
Mikserem lub trzepaczką rozbić jajko z mlekiem, śmietanką, cukrem kryształem i cukrem waniliowym.
Na kromkach rozsypać rodzynki i żurawinę (można dodać inne ulubione dodatki: śliwki kalifornijskie, jabłka)
Całość zalać masą mleczno- śmietanową, posypać rodzynkami, żurawiną a następnie warstwą ciemnego cukru. Lekko przycisnąć, odstawić na 10 minut.
Piec około 30 minut w temperaturze 160ºC.