Coś mocniejszego ale owocowego. Sorbet w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera dodatek domowej nalewki truskawkowej na spirytusie. Wersja dla dzieci jest bez dodatku alkoholu.
Czas przygotowania – 15min.
SKŁADNIKI
- truskawki – 400 g
- cukier – 4 łyżki
- nalewka truskawkowa/ spirytus – kieliszek mały 50- 100 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Truskawki obrać z szypułek, dokładnie wypłukać i osuszyć na ściereczce lub ręczniku papierowym.
Truskawki dokładnie zmiksować z cukrem blenderem. Cukru dodać do smaku, w zależności jak słodkie są truskawki. Dodać nalewkę truskawkową lub spirytus, wódkę – do smaku, wszystko wymieszać.
Sorbet przelać do pojemniczka i wstawić do zamrażarki, od czasu do czasu mieszać, aby pokruszyć tworzące się kryształki lodu.
Taki sorbet można przygotować w maszynie do lodów.
Zmiksowany sorbet przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji maszyny.
Podawać z startą lub rozpuszczoną czekoladą.