Sorbet truskawkowy z nalewką

 

Sorbet truskawkowy z nalewką i czekoladą

Coś mocniejszego ale owocowego. Sorbet w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera dodatek domowej nalewki truskawkowej na spirytusie. Wersja dla dzieci jest bez dodatku alkoholu.

Czas przygotowania – 15min.

SKŁADNIKI

  • truskawki – 400 g
  • cukier – 4 łyżki
  • nalewka truskawkowa/ spirytus – kieliszek mały 50- 100 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Truskawki obrać z szypułek, dokładnie wypłukać i osuszyć na ściereczce lub ręczniku papierowym.

Truskawki dokładnie zmiksować z cukrem blenderem. Cukru dodać do smaku, w zależności jak słodkie są truskawki. Dodać nalewkę truskawkową lub spirytus, wódkę – do smaku, wszystko wymieszać.

Sorbet przelać do pojemniczka i wstawić do zamrażarki, od czasu do czasu mieszać, aby pokruszyć tworzące się kryształki lodu.

Taki sorbet można przygotować w maszynie do lodów.

Zmiksowany sorbet przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji maszyny.

Podawać z startą lub rozpuszczoną czekoladą.

Sorbet truskawkowy z nalewką

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *